Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ

Απεβίωσε ο Στίβεν Χόκινγκ σε ηλικία 76 ετών. Ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας έφυγε ήσυχα στον ύπνο του, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.
«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα», ο οποίος «ήταν σπάνιος άνθρωπος» και «σπουδαίος επιστήμονας, το έργο και η κληρονομιά του οποίου θα ζήσουν για πολλά χρόνια ακόμη», είπαν τα παιδιά του Λούσι, Ρόμπερτ και Τιμ, στην ανακοίνωση που μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
Ο Σ. Χόκιγνκ διαγνώστηκε στα 21 του ότι έπασχε από την ανίατη νόσο του κινητικού νευρώνα και οι γιατροί του είχαν δώσει μόλις δύο χρόνια ζωής. Η ασθένεια σταδιακά προκάλεσε την πλήρη παράλυση του σώματός του, τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο και τελικά έκανε αδύνατη την ομιλία του. Τη δυνατότητα να εκφράζεται βρήκε με το γνωστό σε όλους πλέον συνθεσάιζερ φωνής, όπου μέσω προγράμματος σε υπολογιστή μια μηχανική φωνή αναπαρήγαγε ό,τι ήθελε να πει.
Σε πείσμα της κατάστασής του, όχι απλά συνέχισε τη ζωή του, αλλά κατάφερε να συνδεθεί με μερικές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της Επιστήμης.
Ήταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, δίδασκε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009 και, ανάμεσα στις άλλες τιμές, ήταν αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε πρόσφατη συνέντευξη για εκπομπή του BBC, με το βρετανικό του χιούμορ ακέραιο είχε πει ότι «ποτέ του δεν περίμενε πως θα έφτανε τα 75».
Όπως δήλωσε ο φυσικός Μίτσιο Κάκου στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», «από την εποχή του ‘Αλμπερτ Αϊνστάιν είχε να υπάρξει ένας επιστήμονας που να έλξει τόσο πολύ τη φαντασία του κοινού και να γίνει αγαπητός σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για την διαφυγή ακτινοβολίας από τις μαύρες τρύπες, βοήθησε να συνδεθεί η θεωρία της Γενικής Σχετικότητας με την Κβαντομηχανική, δημοσίευσε τη θεωρία ότι το Σύμπαν δεν έχει μία και μόνη αρχική κατάσταση και ήταν στους πρωτοπόρους της θεωρίας των πολλών παράλληλων κόσμων. Κι αυτά ήταν μόνο μερικά από τα πολλά που ασχολήθηκε.
Παράλληλα έχει συγγράψει πολλά βιβλία, όπου προσπάθησε να εκλαϊκεύσει δύσκολες έννοιες της Φυσικής και έχει παρουσιάσει σειρά εκπομπών σε τηλεοπτική συνδρομητική πλατφόρμα.
Το γνωστότερο όλων είναι, φυσικά, “Το χρονικό του Χρόνου”
Δεν είχε κανένα πρόβλημα να προκαλεί το επιστημονικό, και όχι μόνο, κατεστημένο, άλλοτε αμφισβητώντας βασικές αρχές της Κβαντομηχανικής, άλλοτε δηλώνοντας ότι ο Θεός δε χρειάζεται για να εξηγηθεί το Σύμπαν.
«Το θάρρος του, η επιμονή του, η ευφυία και το χιούμορ του ενέπνευσαν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μια φορά είχε πει “δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς”. Θα μας λείπει για πάντα», ανακοίνωσαν οι συγγενείς του.
Source: wix