Μια κουβέντα με τον Bill Gates
Ο Bill Gates δεν ήταν ποτέ τόσο …”σέξυ” όσο ο Steve Jobs όμως είναι αναμφισβήτητα ένας από τους ανθρώπους που καθόρισαν όχι μόνο την τεχνολογική μας οντότητα αλλά και πολλές ακόμα γωνιές της καθημερινότητά μας.
Το ενδιαφέρον είναι πως τα περισσότερα τα έκανε αφού έφυγε από την Microsoft καθώς έχει εμπλακεί με προγράμματα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις χώρες του τρίτου κόσμου μέσω της διάδοσης εμβολίων και της παροχής εύκολων στην κατασκευή υλοποιήσεων καθαρισμού νερού. Σε αυτόν τον τομέα οBill Gates έχει προσφέρει μέσω της οργάνωσής του και λύση σε ένα καθημερινό πρόβλημα που για εμάς μοιάζει μακρινό, αλλά σε πολλά χωριά της Αφρικής και της Ασίας είναι μεγάλο:
Την τουαλέτα.
Πριν γελάσετε θέλω να θυμηθείτε την σκηνή από τον “Μαυρογυαλούρο” όπου η κόρη του Κωνσταντάρα θέλει να πάει να κάνει την ανάγκη της αλλά η μόνη τουαλέτα του χωριού είναι μια αυτοσχέδια καμπίνα με μια τρύπα στο χώμα στο μέσο της.
Κάπως έτσι είναι και οι συνθήκες σε πολλά μέρη του κόσμου – και ο Bill Gates μάζεψε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και τα έβαλε να βρουν μια εύκολη, φτηνή και βιώσιμη λύση.
Τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει μια επιχείρηση που ασχολείται με την κατασκευή του προσχεδίου ενός πυρηνικού αντιδραστήρα που ως καύσιμό του έχει τα απόβλητα των τωρινών και που σε περίπτωση ατυχήματος απλά θα κλείνει χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον. Περισσότερα για αυτό σε μελλοντικό άρθρο.
Το μόνο στο οποίο τα έχει βρει σκούρα ο Bill Gates είναι, όσο κι αν μοιάζει περίεργο, στην βελτίωση του επιπέδου της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ…
Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη που παραχώρησε στον Μαρκές Μπράουνλι, έναν τύπο που έχει πάνω από 10 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube. Γραφτείτε κι εσείς, έχει πολύ καλό υλικό, παρακολουθήστε όμως και τον Bill Gates να μιλάει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον κοροναϊό και την καινούρια του Porsche Taycan.
Και όλη την ώρα να μοιάζει τόσο κοντινός όσο δε θα γίνει ποτέ ο μικρότερος πολιτικός της χώρας μας…
Το πιο ζουμερό σημείο είναι όμως η απάντησή του στην ερώτηση του Μπράουνλι για το αν το YouTube χρησιμοποιείται και για παραπληροφόρηση και τι μπορεί να γίνει για αυτό. Όλοι ξέρουμε πώς το YouTube και τα Social Media είναι φορείς απόψεων που ωθούν τους ανθρώπους στο να μην κάνουν εμβόλια. Αξίζει αυτό το τίμημα ώστε να έχουμε τη πληροφορία;
Η τεχνολογία είχε πάντα δύο όψεις. Η πρόσβαση στην πληροφορία δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτή θα είναι και σωστή.