Μιλάς στο κινητό τηλέφωνο; Θα παχύνεις!
Το κινητό μας τηλέφωνο έχει γίνει το πιο απαραίτητο αξεσουάρ, εκτός από τα…ρούχα μας. Μη σας πω ότι είναι το ίδιο απαραίτητο! Ίσως όμως πρέπει να περιορίσουμε την χρήση του, όχι γιατί έχει «ακτινοβολία» (που ΔΕΝ έχει, αλλά θα ασχοληθούμε άλλη φορά με αυτό), αλλά γιατί μας παχαίνει!
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Simon Bolivar της Κολομβίας χρήση του κινητού μας για περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα αυξάνει κατά 43% την πιθανότητα να γίνει ο χρήστης παχύσαρκος, με τα γνωστά προβλήματα που επιφέρει αυτή η κατάσταση για την υγεία του.
Ο λόγος είναι πως αυτές οι ώρες αφαιρούνται από τον διαθέσιμο χρόνο για άλλες ενεργητικές δραστηριότητες. Έτσι, με απλά λόγια, καίμε λιγότερες θερμίδες, άρα παχαίνουμε. Το γεγονός αυτό ενισχύεται από το ότι στην ουσία αλλάζει ο τρόπος ζωής σε περισσότερο καθιστικός, κάτι που επηρεάζει τελικά και τον μεταβολισμό.
Είναι μια ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση από το πρόβλημα του καναπέ, γιατί σε αντίθεση με τον παθητικό ρόλο του να παρακολουθείς τηλεόραση, η χρήση του κινητού ως πιο αλληλεπιδραστική δίνει την ψευδαίσθηση ότι κάτι κάνεις…
Παράλληλα, αυτές οι ώρες χρήσης του κινητού δεν αφαιρούνται από άλλες «καθιστικές» δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η ανάγνωση βιβλίων, ή και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως η έξοδος σε έναν κινηματογράφο ή ένα εστιατόριο.
Στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Κολομβίας συμμετείχαν 700 γυναίκες και 360 άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 19 και τα 20 έτη αντίστοιχα. Το 36,1% των ανδρών ήταν πιο πιθανό να έχει μερικά (ή περισσότερα…) παραπανήσια κιλά, με το αντίστοιχο νούμερο για τις γυναίκες να φτάνει το 63,9%.
Η παχυσαρκία ήταν πιθανή για τους άντρες σε ποσοστό 42,6% και για τις γυναίκες έφτανε στο 57,4%
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το 26% των υπέρβαρων και το 4,6% των παχύσαρκων συμμετεχόντων της μελέτης, χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο πάνω από πέντε ώρες την ημέρα και πριν.
Υπάρχει όμως λύση, δεδομένου ότι δεν είναι και πολύ εύκολο να βγάλουμε το κινητό από τη ζωή μας; Ίσως να βοηθά αν συνδεθεί η χρήση με κάποια άλλη παράλληλη δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα στο γυμναστήριο.
Όπως και να έχει, το κινητό τηλέφωνο ήρθε για να μείνει και θα γίνεται όλο και πιο απαραίτητο στα χρόνια που έρχονται, καθώς ενσωματώνεται στην καθημερινότητά μας. Σε λίγα χρόνια θα είναι ο μοναδικός υπολογιστής των περισσοτέρων ανθρώπων και ο μόνος τρόπος απομακρυσμένης επικοινωνίας.
Στις ΗΠΑ για παράδειγμα το «σταθερό» τηλέφωνο είναι πλέον μόνο για τους υπέργηρους. Τα email στέλνονται πλέον κυρίως από κινητές συσκευές και πολλοί βλέπουν NETFLIX στον δρόμο για τη δουλειά τους, εφόσον δεν οδηγούν.
Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε όλοι μας μια ισορροπία, γιατί δε θα βρίσκουμε ρούχα!
Φωτογραφία από Tania Dimas από το Pixabay