skip to Main Content

Τι έχει κάνει η Φυσική για σένα;

Περίπου ό,τι έχεις γύρω σου και χρησιμοποιείς. Και όσα δεν έχει «φτιάξει» τα εξηγεί.
Όταν ο Isaak Newton (και όχι ο Νεύτωνας που λέμε στην Ελλάδα, αλλάζοντάς του χωρίς λόγο το όνομα) είδε ένα μήλο να πέφτει, σκέφτηκε πως κάποια αόρατη δύναμη το τραβάει στη Γη. Μέχρι εκεί, καλά. Αυτό, το ξέραμε. Όμως μετά αναρωτήθηκε, γιατί δεν πέφτει το Φεγγάρι.
Και κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί παρά να πέφτει! Κάτι που ξέρουμε σήμερα πως είναι σωστό – μην κοιτάτε που δε σας τα λένε έτσι στο σχολείο. Το Φεγγάρι, όντως πέφτει προς τη Γη, όμως ταυτόχρονα περιστρέφεται γύρω της ακριβώς με την κατάλληλη ταχύτητα, ώστε να προκύπτει μια ίση και αντίθετη δύναμη.
Είναι μία από τις βασικές αρχές που θα έπρεπε να διδάσκονται διαφορετικά, όπως και το, ότι και να σας λέει το βιβλίο της Φυσικής της πρώτης Λυκείου, δυνάμεις επαφής ΔΕΝ υπάρχουν. Αν υπήρχαν, θα έπρεπε κάθε φορά που ακουμπάτε το τραπέζι μπροστά σας να μπλέκονται τα ηλεκτρόνια των ατόμων του δέρματός σας και αυτά του ξύλου…
Οκ, είμαι Φυσικός και την έχω την πετριά, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Η Φυσική είναι παντού γύρω μας.
Όταν ξυπνάς το πρωί και ανοίγεις το νερό να ρίξεις στα μούτρα σου να ξυπνήσεις, το νερό έρχεται με πίεση κάπου ανάμεσα με 6 και 12 bar (όπου 1 bar είναι η ατμοσφαιρική πίεση, ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς, 1,01325 bar) και καταλήγει στα χέρια σου. Ποιος το έστειλε εκεί με τόση πίεση; Μα, μία αντλία.
Όταν χαλάσει το αντλιοστάσιο, δεν έχεις νερό. Την αντλία μπορεί να τη σχεδίασε ένας μηχανικός, όμως η θεωρία της υδροστατικής με την οποία λειτουργεί είναι μέρος της Κλασικής Φυσικής. By the way, είναι η ίδια θεωρία που ανεβάζει ψηλά το αυτοκίνητό σας όταν το πηγαίνετε συνεργείο.
Και βέβαια, με όποιο τρόπο κι αν κινείται αυτή η αντλία, με ηλεκτρικό ρεύμα, με ατμό, με …πυρηνική ενέργεια ή με αιολική, επειδή κάποιοι ήξεραν καλή Φυσική κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πηγές Ενέργειας για να τη βάλουν σε κίνηση.
Με Φυσική παίρνει μπροστά και λειτουργεί ο κινητήρας του αυτοκινήτου σου είτε καίει βενζίνη, ντίζελ, φυσικό αέριο ή LPG. Ακόμα κι όταν λειτουργεί με ρεύμα, πάλι με Φυσική δουλεύει…
Το ίδιο ισχύει για τον υπολογιστή, την ταμπλέτα ή το κινητό που διαβάζεις αυτό το κείμενο και, ναι καλά κατάλαβες, και το internet με Φυσική δουλεύει. Ειδικά αυτό το έχουν «γράψει» Φυσικοί!
Αυτά και άλλα πολλά θα σας πει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ο Michio Kaku, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή Φυσικούς που έχει ταυτόχρονα εκείνο το ιδιαίτερο χάρισμα που είχε ο Carl Sagan, να μπορεί να εξηγεί δύσκολες έννοιες σε απαίδευτα μυαλά.
Η μόνη προϋπόθεση είναι τα μυαλά αυτά να είναι ανοιχτά – και να μην πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη! Αν και τα λέει τόσο καλά ο Kaku, που ίσως και αυτούς να τους, έστω, προβληματίσει.
Το βίντεο ξεκινά με μια σύντομη παρουσίαση ενός μέρους της συμβολής του Isaak Newton (και ότι του Νεύτωνα που λέμε στην Ελλάδα) στη σύγχρονη Φυσική και το έργου του Principia. Αν αυτό το βιβλίο δεν είχε εκδοθεί ποτέ, ίσως να πιστεύαμε ακόμα ότι οι κομήτες έρχονται ως απεσταλμένοι των Θεών.
Κι όμως, αν ο Halley δεν είχε λεφτά στην άκρη και τη διάθεση να τα διαθέσει για την έκδοση του έργου αυτού, μπορεί και να μην είχε εκδοθεί. Ο Newton δεν είχε την εύνοια ή την εκτίμηση των επιστημόνων της εποχής.
Και κάπως έτσι, μπορέσαμε να κάνουμε υπολογισμούς για τις κινήσεις των πλανητών και για τις βολές των κανονιών μας.
Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, ακόμα και σήμερα, οι δορυφόροι μας ρυθμίζονται σε τροχιά με τους νόμους του Newton, παρότι λιγότερο ακριβείς από τον Einstein, καθώς οι δεύτεροι σε χαμηλές ταχύτητες σε σχέση με του φωτός γίνονται ίδιοι με τους πρώτους.
Ναι, όταν πετάει το αεροπλάνο, ο Newton σας πηγαίνει!
Ο Michio Kaku δε μένει όμως στον Newton. Φτάνει μέχρι την Σκοτεινή Ενέργεια και τα βασικά της θεωρίας των Χορδών.
Δείτε όλο το βίντεο και σας υπόσχομαι ότι θα γίνετε πολύ σοφότεροι.


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search