skip to Main Content
Το γνωρίζατε ότι τα αεροπλάνα πετάνε τώρα πιο αργά από ότι πριν 50 χρόνια;

Το γνωρίζατε ότι τα αεροπλάνα πετάνε τώρα πιο αργά από ότι πριν 50 χρόνια;

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, οι εμπορικές πτήσεις πετάνε πολύ πιο αργά από ότι πριν 50 χρόνια. Πόσο πιο αργά;
Από τη μία ακτή των ΗΠΑ ως την άλλη, χρειάζονται πλέον γύρω στα 45 λεπτά παραπάνω συγκριτικά με τη δεκαετία του ‘60! Φυσικά παίζει ρόλο και η κίνηση στα μεγάλα αεροδρόμια, όμως οι ταχύτητες είναι μικρότερες. Αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο, με εξαίρεση κάποιες πτήσεις που για άλλους λόγους ακολουθούν πλέον πιο «ευθείες» διαδρομές και έτσι έχουν κερδίσει χρόνο – αλλά αυτό θα το πούμε σε διαφορετικό άρθρο.
Η ουσία είναι πως όντως, τα σύγχρονα αεροπλάνα παρά τους μεγαλύτερους, ισχυρότερους και οικονομικότερους κινητήρες, πετούν πιο αργά. Είναι ίσως ο μόνος τομέας όπου η ανθρωπότητα έχει κάνει βήματα προς τα πίσω.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Είναι, τι άλλο, κυρίως θέμα οικονομίας. Οι αεροναυπηγοί ανακάλυψαν πως το κέρδος του να πετάς κοντά στην ταχύτητα του ήχου σε χρόνο, συνεπάγεται πολύ μεγάλη ζημιά στην κατανάλωση καυσίμου. Και όσο περισσότερο καύσιμο καις, τόσο ανεβαίνουν οι τιμές των εισιτηρίων.
Όπως αντιλαμβάνεστε, το να κερδίσεις μισή ώρα αλλά να πληρώσεις περισσότερο, δεν είναι μέσα στις επιλογές του επιβατικού κοινού, ειδικά που πρέπει πλέον να πηγαίνεις πολύ ώρα νωρίτερα στο αεροδρόμιο. Μισή ώρα κέρδος μέσα σε τόσο χαμένο χρόνο δεν είναι τίποτα…

Οι μοντέρνοι κινητήρες στα πολιτικά αεροσκάφη λειτουργούν πιο αποδοτικά σε ταχύτητες από περίπου 800 έως 885 χιλιόμετρα την ώρα, άρα δεν υπάρχει λόγος για μια αεροπορική εταιρία να λειτουργεί τα αεροσκάφη της σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Η αντίσταση του αέρα πάνω από το 0,8 της ταχύτητας του ήχου ανεβαίνει τόσο, που απλά δε συμφέρει.
Δείτε το παρακάτω γράφημα, για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.

Ένα απλό παράδειγμα όπου κάτι τέτοιο συμβαίνει από….πάντα είναι στα καράβια που πηγαινοέρχονται στο Πέραμα-Σαλαμίνα. Όπως όλοι ξέρουμε, πηγαίνουν αργά. Μη σας ξεγελάει όμως η όψη τους – ακόμα και τα παλαιότερα μπορούν να πάνε πολύ πιο γρήγορα.
Ακόμα θυμάμαι μια φορά που ήμουν στο Πέραμα και είχε πιάσει φωτιά στη Σαλαμίνα. Μπροστά μου φόρτωσε μία από τις παλιότερες «παντόφλες» που τύχαινε να την παίρνω συχνά καθώς υπηρετούσα τότε στο Π.Ν.
Σας ορκίζομαι πως όταν ξεκίνησε, σχεδόν έκανε…σούζα! Βγήκε από το λιμάνι στο 1/3 του χρόνου που έκανε κανονικά. Αυτή τη φορά όμως, έπρεπε να πάει γρήγορα. Τις άλλες, να πάει οικονομικά.
Στο προηγούμενο γράφημα όμως υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Από το 0,8 της ταχύτητας του ήχου έως το 1 η αντίσταση ανεβαίνει απότομα, μετά όμως πέφτει και μετά το 1,6 mach σχεδόν γίνεται επίπεδη. Δηλαδή οι κινητήρες μπορούν να λειτουργούν πιο οικονομικά στα 2 mach από ότι στα 1,2.
Ακριβώς σε εκείνη την περιοχή ταχυτήτων πετούσε το Concorde…
Επίσης, στο κομμάτι 0,8 έως 1,1 είναι μεγάλος ο κίνδυνος, ειδικά για ένα μεγάλο επιβατικό αεροπλάνο, να πάει κάτι στραβά στην άντωση της πτέρυγας, καθώς μέρος του αέρα κινείται με μεγάλες ταχύτητες και μέρος με μικρότερες (αυτό άλλωστε παράγει την άντωση σε μια πτέρυγα!)
Δείτε το επεξηγηματικότατο βίντεο, από το οποίο έχω κρατήσει το κομμάτι για την απόδοση των κινητήρων για άλλο άρθρο, καθώς έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αλλά ήδη εδώ, έγραψα πολλά.
Υ.Γ. Η κεντρική φωτό είναι δική μου. Αν την χρησιμοποιήσετε, θα σας παρακαλούσα να κάνετε μια αναφορά σε αυτό το άρθρο.


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search