Η Nasa έδωσε στη δημοσιότητα την τελευταία «φωτογραφία» που πήρε το
«Κέπλερ» ένα μήνα πριν βγει στη …σύνταξη.
Αυτή η εικόνα που ονομάστηκε «τελευταίο φως» (last light), πάρθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου και απεικονίζει μέρος του αστερισμού του Aquarius. Συγκεκριμένα δείχνει το σύστημα Trappist-1 που αποτελείται από επτά βραχώδεις πλανήτες, οι τρεις από τους οποίους πιστεύεται πως έχουν κάποιου είδους «σταθερό» κλίμα.
Το «Κέπλερ» αρχικά είχε σχεδιαστεί να παραμείνει σε χρήση για 3,5 χρόνια, αλλά με προσεκτική διαχείριση των καυσίμων του έφτασε τα εννιά, στη διάρκεια των οποίων επιβεβαίωσε την ύπαρξη πάνω από 4500 πλανητών, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι εξωπλανήτες.
Οι εξωπλανήτες είναι ουράνια σώματα που περιστρέφονται γύρω από άστρα και που (προφανώς) δεν ανήκουν στο δικό μας ηλιακό σύστημα.
Από τα στοιχεία που έδωσε όλα αυτά τα χρόνια το «Κέπλερ» οι επιστήμονες συμπέραναν πως 20 έως 50% των αστέρων έχουν βραχώδεις πλανήτες σε τροχιά γύρω τους εντός της «κατοικήσιμης» ζώνης, δηλαδή σε απόσταση τέτοια ώστε το νερό να παραμένει σε υγρή κατάσταση στην επιφάνειά τους. Σαν τη Γη μας δηλαδή…
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι επιβεβαίωσε στατιστικά πως ο Γαλαξίας μας έχει πολύ περισσότερους πλανήτες από αστέρες, κάτι που μας δίνει ρεαλιστικές πιθανότητες να βρούμε άλλο σπίτι για το μέλλον
Η είδηση για τη συνεργασία Spotify και Hulu έσκασε στο email μου εντελώς ξαφνικά. Αν και δεν είναι του άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, και πιθανότατα δε θα είναι για πολύ καιρό ακόμα, έχει μεγάλη σημασία. Το Spotify ανακοίνωσε πως για τους νέους (και μόνο) χρήστες της premium συνδρομής θα δώσει το Hulu δωρεάν μέχρι τον Ιούνιο ή όσο θα φτάσουν οι διαθέσιμες συνδρομές.