skip to Main Content
Ένα αυτόνομο ρομπότ για τον ISS!

Ένα αυτόνομο ρομπότ για τον ISS!

Το όνομά του είναι CIMON και θα είναι σύντομα ένα από τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η καρδιά του χτυπάει σε μεγαχέρτζ και οι γονείς του είναι η Airbus και η IBM.
Όπως καταλάβατε, μιλάμε για ένα ρομπότ που θα μπορεί να λειτουργεί στο περιβάλλον του ISS εντελώς αυτόνομα.
Το CIMON προκύπτει από τα αρχικά γράμματα των λέξεων Crew Interactive Mobile Companion. Από τις πρώτες φωτογραφίες βλέπουμε ότι είναι μια μεγάλη σφαίρα που η μία της πλευρά καταλαμβάνεται από μια οθόνη περίπου 24 ιντσών.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αυτόνομος βοηθός θα επιπλέει στον χώρο του διαστημικού σταθμού όπως οι αστροναύτες, αλλά θα μπορεί να κινείται μόνος του. Το πώς δεν το έχουμε μάθει αλλά νομίζω πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί μια διάταξη με έλικες όπως για παράδειγμα σε ένα drone.
Μη ξεχνάτε ότι στον ISS η βαρύτητα υπάρχει μεν, αλλά είναι εξαιρετικά μικρή, οπότε μια με μια μικρή ώθηση θα μπορεί να μεταφέρεται όπου θέλει ο νέος ρομποτικός φίλος.

Μοιάζει τόσο απλή ιδέα που αναρωτιέσαι πώς και δεν το σκέφτηκε κανείς νωρίτερα. Το λέω γιατί μία από τις πρώτες χρήσεις θα είναι η προβολή πληροφορίων και διαδικασιών στην οθόνη του, δίπλα στον αστροναύτη που θα τις ακολουθεί για κάποιο πείραμα.
Όσοι έχετε δει πλάνα από τον ISS θα έχετε δει συχνά τους αστροναύτες να αφήνουν στον αέρα ένα κομμάτι χαρτί ή ένα σημειωματάριο και, καθώς αυτό πρακτικά μένει ακίνητο, να το χρησιμοποιούν.
Υποθέτω πώς σε κάποτε κάποιος θα άφησε μια ταμπλέτα σε τέτοια θέση και θα σκέφτηκε πως θα ήταν πολύ… γαμάτο να είχε και κάποιον που να του λέει να αλλάξει σελίδα, ή να βρει κάποιο συγκεκριμένο εγχειρίδιο.
Ο CIMON, που βρίσκεται ήδη στη λίστα για την επόμενη παράδοση στον ISS, θα έχει εκτός από όνομα και ένα «πρόσωπο», ενώ το νευρωνικό του δίκτυο θα του επιτρέψει να μαθαίνει από την καθημερινότητά του!
Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στον Κιούμπρικ….


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search