skip to Main Content

Ένα μικρό μεταλλικό κομμάτι σώζει ζωές

Κανείς δε θέλει να βρεθεί σε αεροπορικό ατύχημα, γιατί συνήθως είναι δυστύχημα. Έχουμε δηλαδή απώλεια ζωής – ή ζωών.
Ωστόσο, αν βρεθείς, θα θέλεις η θέση μπροστά σου να είναι εφοδιασμένη με δύο τέτοια μικρά λαμάκια, που η παρουσία τους και μόνο μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Είναι εντυπωσιακό πως μια απλή μηχανική εφαρμογή μπορεί να έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο! Τποθετώντας αυτά τα λαμάκια στα καθίσματα, ελέγχεται η ταχύτητα με την οποία μπορούν να φύγουν προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.
Η βασική σκέψη είναι πως οι επιβάτες, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του αεροπλάνου με το έδαφος, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, έχοντας τις αισθήσεις τους ώστε να βγουν, αν τα καθίσματα εμπρός τους παραμορφώνονται με ελεγχόμενο τρόπο.
Έτσι το κεφάλι χτυπά πιο ψηλά στο κάθισμα και μετά γλιστρά, καθώς η πλάτη φεύγει εμπρός.
Με άλλα λόγια, ο χρόνος της σύγκρουσης κεφαλιού-πλάτης καθίσματος αυξάνεται, κάτι που μειώνει την μέση δύναμη που ασκείται – όπως μάθαμε στο Λύκειο.
Μιλάω για τον τύπο Ωθηση= Μέση Δύναμη χ Χρονικό Διάστημα, με την Ώθηση να είναι επίσης ίση με τη μεταβολή της Ορμής.
Η μεταβολή της ορμής, για δεδομένη σύγκρουση είναι συγκεκριμένη, καθώς εξαρτάται από το γινόμενο της μάζας με την μεταβολή της ταχύτητας – στην περίπτωσή μας 0-(πόση ταχύτητα είχε το αεροπλάνο ακριβώς πριν χτυπήσει στο έδαφος).
Καθώς λοιπόν η Ώθηση είναι σταθερή, όσο αυξάνει το Χρονικό Χιάστημα της κρούσης, τόσο μειώνεται η Μέση Δύναμη.
Καταλάβατε τώρα γιατί χρειαζόταν να μάθετε Φυσική και Μαθηματικά στο σχολείο;


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search