skip to Main Content

Ένα drone ψηλά στα σύννεφα, πάει…

  • DIY

Τα drone που χάνονται είναι μέσα στα πιο αγαπημένα μας video στο YouTube. Ειδικά αν είναι drone ψηλά στα σύννεφα! Το θυμάστε τον μύθο του Ίκαρου; Ε, κοντά είμαστε…

Ο κεντρικός μας ήρωας εδώ είναι το (καταργημένο) DJI F550. Με 6 έλικες είναι ένα μεγάλο drone που προφανώς έχει την horsepower να πηγαίνει πιο ψηλά από άλλα, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιο σταθερό.

Η Φυσική και εδώ είναι παρούσα. Στα drones οι διαφορές ταχυτήτων περιστροφής στις έλικες είναι που τα κάνουν όλα. Αλλαγή ύψους, κινήσεις στους άλλους δύο άξονες και περιστροφές. Με έξι όμως για όλα αυτά, εκτός που έχεις άλλες δύο ώστε να σπρώχνεις περισσότερο αέρα, έχεις και μεγαλύτερη ακρίβεια καθώς αντί να έχεις γωνίες των 90 μοιρών, πας στις 60.

Το άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του drone είναι πως έρχεται σε κιτ και πρέπει να το συναρμολογήσεις. Επιλέγεις τι θα βάλεις πάνω του, από την κάμερα και το gimbal της μέχρι τα ίδια τα μοτέρ. Αυτό εδώ το DJI F550 όμως έζησε κάτι πολύ πιο …έντονο!

Ο χειριστής του αποφάσισε να το στείλει πολύ ψηλά, πάνω από τα σύννεφα. Ενώ όμως έφτασε εύκολα, δεν μπορούσε να το κατεβάσει! Ο λόγος; Οι πολύ ισχυροί άνεμοι σε εκείνο το ύψος έβαλαν το drone σε mode διατήρησης θέσεις, γιατί ο αλγόριθμός του αποφάσισε πως ήταν αδύνατο να κατεβεί και παράλληλα να μείνει σταθερό ως προς τον χειριστή.

Όταν αυτός το έβγαλε εκτός ρύθμισης GPS ώστε να του δίνει ο ίδιος τις εντολές, μπόρεσε μεν να το κατεβάσει αλλά το drone άρχισε να …gone with the wind! Για κάποιο λόγο δεν ενεργοποιήθηκε ούτε η αυτόματη επιστροφή ούτε η αυτόματη προσγείωση όταν έπεσε η ισχύς της μπαταρίας και..μπουμ.

Το video έχει αξία και για κάτι άλλο. Ακούστε πόσο διαφορετικός είναι ο ήχος που κάνουν οι έλικες όταν το drone περνάει μέσα από τα σύννεφα. Ο υγρός αέρας έχει άλλη πυκνότητα!

Back To Top
×Close search
Search