skip to Main Content
Ανοίγοντας μια τρύπα στην…ιονόσφαιρα!

Ανοίγοντας μια τρύπα στην…ιονόσφαιρα!

Kι όμως τον Αύγουστο που μας πέρασε, σύμφωνα με ανακοίνωση ερευνητών, αυτό ακριβώς συνέβη μετά (και εξαιτίας) της εκτόξευσης ενός πυραύλου της Space-X.
Η αλήθεια είναι πως κάθε εκτόξευση πυραύλου προκαλεί κύματα κρούσης στην ιονόσφαιρα που έχουν σε μικρό ή μεγάλο βάθμο πρόσκαιρη επίδραση, αλλά ο συγκεκριμένος Falcon 9 άνοιξε μια ολόκληρη τρύπα στο πλάσμα της ιονόσφαιρας, η οποία έμεινε μάλιστα ανοιχτή για περίπου 3 ώρες!
Οι επιστήμονες παρομοίασαν μάλιστα το φαινόμενο με τοπική μαγνητική καταιγίδα.
Ο λόγος που αυτή η εκτόξευση ήταν τόσο διαφορετική από τις άλλες ήταν ότι το φορτίο ήταν εξαιρετικά μικρό, μόλις 475 κιλά.
Περίεργο; Όχι και τόσο. Για την ακρίβεια, αυτός ήταν ο καθοριστικός λόγος που άνοιξε η τρύπα στην ιονόσφαιρα.
Κάθε πύραυλος λίγο μετά την ενεργοποίηση των κινητήρων του παίρνει μια κλίση ελαττώνοντας την γωνία του σε σχέση με τη Γη, ώστε να ελαχιστοποιήσει τα δυναμικά φορτία στην δομή του. Μάλιστα πολλές φορές, όταν ο πύραυλος φτάσει στα 80 με 100 χιλιόμετρα ύψος, η τροχιά του είναι σχεδόν παράλληλη με τη Γη.

Η συγκεκριμένη όμως εκτόξευση, λόγω του ιδιαίτερα μικρού βάρους και της θέσης που έπρεπε να βρεθεί ο δορυφόρος, στα 720 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του εδάφους, μπόρεσε να πάρει μια τροχιά σχεδόν εντελώς κάθετη σε σχέση με τον πλανήτη μας.
Το αποτέλεσμα μοιάζει με το να πετάς μια πέτρα στο νερό, αντί να της δίνεις κλίση ώστε να χοροπηδήσει μερικές φορές πριν βουλιάξει. Στην πρώτη περίπτωση θα σηκωθεί περισσότερο νερό από ότι στη δεύτερη.
Ο Falcon λόγω της ιδιαίτερης τροχιάς του, προκάλεσε κύματα κρούσης στην ιονόσφαιρα, 5 λεπτά μετά την εκτόξευσή του περιόδου 11 λεπτών, με οριζόντια ταχύτητα ανάμεσα στα 630 με 720 m/s (2200 με 2600 χιλιόμετρα την ώρα, για να έχουμε ένα μέτρο) και η «τρύπα» στην ιονόσφαιρα έφτασε τα 900 χιλιόμετρα διαμέτρου. Επεκτεινόμενο το φαινόμενο, κατέλαβε τελικά έκταση ανάλογη με την τετραπλάσια της πολιτείας της Καλιφόρνια!

Παρότι αυτή τη φορά δεν δημιουργήθηκε ιδιαίτερο πρόβλημα, μελλοντικές αποστολές με κοντινότερα χρονικά παράθυρα και πιο ισχυρούς πυραύλους μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ακρίβεια των σημάτων GPS.
Α, και στο ραδιόφωνο στα βραχέα που εξαρτάται από τις αναπηδήσεις του σήματος στην ιονόσφαιρα. Αν και αυτό, ελάχιστους ενδιαφέρει πλέον.


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search