skip to Main Content
Δείτε ζωντανά το πέρασμα ενός αστεροειδή από τη γειτονιά μας

Δείτε ζωντανά το πέρασμα ενός αστεροειδή από τη γειτονιά μας

Έχει μέγεθος λεωφορείου, τρέχει με 15 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (δηλαδή 54.000 χιλιόμετρα την ώρα!) και στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης θα βρεθεί πολύ κοντά από τον πλανήτη μας.
Ο λόγος είναι για τον αστεροειδή με την κωδική ονομασία TC4, που αναμένεται να περάσει σε απόσταση 50.000 χιλιομέτρων από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, δηλαδή μόλις στο 1/8 της απόστασής μας από τη Σελήνη, η οποία περιστρέφεται στα 620.000 χιλιόμετρα!
Πάντως, πριν τρομάξετε, να σας πούμε ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο…Ο συγκεκριμένος αστεροειδής πρέπει να μας αγαπάει πάρα πολύ, γιατί έχει ξαναέρθει στα μέρη μας το 2012, όταν και πέρασε σε απόσταση 94.000 χιλιομέτρων, δηλαδή στο ¼ της απόστασης της Γης από το Φεγγάρι. Να σημειωθεί εδώ πως μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα τον είχαμε ανακαλύψει.

Ο TC4 θα γίνει το πρώτο αντικείμενο που θα περάσει κοντά από τον πλανήτη μας σε δύο συνεχόμενες περιστροφές του, από όσο ξέρουμε τουλάχιστο. Η αλήθεια είναι πως τόσο μικρά αντικείμενα δεν είναι εύκολο να παρατηρηθούν, δεδομένου και του ότι δεν έχουν δικό τους φως – αν και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να το γνωρίζεις.
Μετά το πέρασμά του το 2012, ο αστεροειδής έγινε αντικείμενο έρευνας, στη βάση του τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αν ανακαλύπταμε ένα ουράνιο σώμα σε πορεία πρόσκρουσης. Το βέβαιο είναι πως θα έπρεπε να σχεδιάσουμε την πορεία του στο μέλλον, με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια γίνεται.
Στην περίπτωση του TC4, ήδη λίγο καιρό μετά την πρώτη του επίσκεψη ξέραμε ότι θα ξαναερχόταν μετά από 5 χρόνια, ενώ εδώ και πάνω από 10 μέρες έχει γίνει γνωστή η θέση του με ακρίβεια μικρότερη των 160 χιλιομέτρων, ένα νούμερο απίστευτα μικρό σε σχέση με τα αστρονομικά μεγέθη.
Μπορείτε να κοιμηθείτε λοιπόν ήσυχοι ότι δε να πάθουμε ό,τι και οι δεινόσαυροι!
Αν πάντως το ξενυχτήσετε και θέλετε να δείτε τον αστεροειδή να διαγράφει το τόξο του στον νυχτερινό ουρανό, μπορεί να μην το καταφέρετε με γυμνό μάτι, αλλά μια επίσκεψη στο www.slooh.com (και συγκεκριμένα στη διεύθυνση
θα σας επιτρέψει να δείτε την πρώτη μας προσπάθεια να παρακολουθήσουμε live κάτι τέτοιο. Και μάλιστα με περιγραφή…
Το site θα σας ζητήσει μια (δωρεάν) εγγραφή.
Θεωρητικά θα μπορείτε να δείτε την εικόνα και από το Live youtube video που ακολουθεί.


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search