skip to Main Content
Η Γη απέκτησε νέο…Φεγγάρι!

Η Γη απέκτησε νέο…Φεγγάρι!

Στους δύο, τρίτος δε χωρεί, λέει η παροιμία, αλλά να που η Γη απέκτησε και δεύτερο συνοδοιπόρο. Μπορεί εσείς να νομίζετε πως έχουμε μόνο έναν δορυφόρο, το αγαπημένο (και πολυτραγουδισμένο) Φεγγάρι, αλλά όπως φαίνεται, έχουμε και έναν καβάτζα.
Θα μου πείτε πως δεν τον βλέπετε στον ουρανό. Πιστέψτε με όμως, είναι εκεί. Το «εκεί» είναι βέβαια κάπως σχετικό, γιατί αυτό το ουράνιο σώμα κάνει μια τόσο σαρδανάπαλη τροχιά, καθώς περιστρέφεται γύρω από τον Πλανήτη μας, που ήταν λογικό, όχι απλά να μη φαίνεται, αλλά να έχει πάρει κάτι παραπάνω από έναν ολόκληρο αιώνα για να το βρουν οι αστρονόμοι μας!
Η τροχιά του χαρακτηρίζεται ως υπερ-ελλειπτική, ενώ η απόστασή του από τη Γη φτάνει από 38 φορές αυτής έως τη Σελήνη, μέχρι 100 φορές. Αυτό μεταφράζεται σε μια ελάχιστη απόσταση 14 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και μια μέγιστη στα 40 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Ναι, το πάει το γράμμα, αλλά το φτάνει μακριά…
Ως αποτέλεσμα αυτής της περίεργης τροχιάς, ο νέος μας δορυφόρος άλλοτε κινείται πιο αργά από τη Γη και άλλοτε πιο γρήγορα, ενώ συχνά βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο παρά σε εμάς.
Ο ένας λόγος που χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός ώσπου να τον βρούμε, είναι αυτή ακριβώς η τροχιά. Ο άλλος είναι το μέγεθος.
Ναι, το μέγεθος μετράει, και σε αυτή την περίπτωση. Ειδικά εδώ όμως, ανάποδα…
Ο «2016 ΗΟ3», όπως ονομάζεται, έχει διάμετρο 36,5 μέτρα και δεν είναι στρογγυλός. Έχει πλάτος, μόλις 91 μέτρα. Είναι δηλαδή στην ουσία, ένας αστεροειδής. Επίσης, δεν είναι ο πρώτος. Είχαμε και άλλον έναν αστεροειδή-δορυφόρο, έμεινε κοντά μας για μερικές δεκαετίες και μετά έφυγε μακριά, σαν αρσενικός γάτος σε φάση ενηλικίωσης…
Αν σας κάνει εντύπωση που ένα τόσο μικρό, σε σχέση με το Φεγγάρι, σώμα, θεωρείται δορυφόρος, να διευκρινίσουμε πως για αυτό, το μέγεθος δεν μετράει! Οποιοδήποτε αντικείμενο έχει μια κανονική τροχιά γύρω από έναν Πλανήτη, χαρακτηρίζεται δορυφόρος. Άλλωστε, έτσι ονομάζουμε και τα αντικείμενα που έχουμε βάλει σε τροχιά γύρω από τη Γη και μας δίνουν από μετεωρολογικές πληροφορίες μέχρι την εικόνα του Μουντιάλ.
Όπως και να έχει το θέμα ωστόσο, σύμφωνα με τη NASA ο «2016 HO3» θα μας κάνει παρέα τουλάχιστο για μερικούς ακόμα αιώνες. Μήπως να του βρίσκαμε ένα λίγο πιο πιασάρικο όνομα;
Έτσι δεν είναι;
Τώρα, για τραγούδια θα δείξει. Ούτε φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό, ούτε τον ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες.
Αλλά, ποτέ δεν ξέρεις! Σε 200 χρόνια, πολλά γίνονται…


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search