skip to Main Content
Η McLaren χρησιμοποιεί ακόμα φορητούς από τη δεκαετία του ‘90!

Η McLaren χρησιμοποιεί ακόμα φορητούς από τη δεκαετία του ‘90!

Έχετε πολλές φορές ακούσει ότι τα κινητά μας έχουν επεξεργαστική ισχύ μερικές χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτήν που είχαν οι υπολογιστές που μας πήγαν στο Φεγγάρι. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι αν πάρεις ένα κινητό και το κοτσάρεις σε έναν πύραυλο θα πας!

Βλέπετε, η τεχνολογία είναι μερικές φορές τόσο custom build που παρότι περνούν οι δεκαετίες σε κάποιες εφαρμογές κρατάς το παλιό μηχάνημα. Για παράδειγμα, στο μετρό της Νέας Υόρκης ακόμα χρησιμοποιούν υπολογιστές με το, αλήστου μνήμης, OS/2 της IBM…

Ακόμα χειρότερα, το αμερικανικό και το βρετανικό πολεμικό ναυτικό πληρώνουν την Microsoft για να κρατάει τα Windows XP ασφαλή και ενεργά μόνο για αυτούς γιατί…το software τους σε παλαιότερα πλοία και υποβρύχια (αυτά ειδικά φέρουν τους πυρηνικούς πυραύλους της Μ. Βρετανίας) δε δουλεύει σε άλλο λειτουργικό!

Στην McLaren έχουν σε μια γωνιά του σέρβις ακόμα κάποιους Compaq LTE 5280 από τη δεκαετία του ’90, που είναι απαραίτητα όποτε έρχεται μία από τις F1 που σχεδίασε ο Gordon Murray. Γιατί;

Γιατί το υπεραυτοκίνητο που συγκινεί ακόμα και σήμερα έχει μείνει στη δεκαετία του ’90 σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρονικά του. Έτσι για να δει τις παραμέτρους λειτουργίας του η McLaren χρειάζεται τον παμπάλαιο Compaq που σας είπαμε μαζί με μια ακόμα πιο ειδική CA κάρτα που λειτουργεί ως ενδιάμεσος στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου και του software.

Έχει νόημα όμως να μπαίνει σε τέτοιο κόπο η McLaren για ένα τόσο παλιό όχημα; Έχει γιατί από τις 106 F1 σχεδόν όλες κυκλοφορούν και η αξία τους ανεβαίνει με ρυθμό περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια κάθε δύο χρόνια.

Αυτή τη στιγμή μια F1 (δεν έχει νόημα το πόσο καλά συντηρημένη είναι..) πιάνει τουλάχιστο δέκα (ναι δέκα) εκατομμύρια δολάρια. Σκεφτείτε πως πριν πέντε χρόνια ο Rowan Atkinson έβαλε αγγελία την δύο φορές τρακαρισμένη (τη μία φορά έγινε κυριολεκτικά δύο κομμάτια) και επισκευασμένη του McLaren για 9 εκατομμύρια δολάρια.

Το καλοκαίρι του 2017 μία άλλη F1 έπιασε 13 εκατομμύρια δολάρια! Τα γράψαμε όλα αυτά (και ακόμα περισσότερα) στο yourgear πριν τρία χρόνια.

Άρα η McLaren δεν θέλει να δυσαρεστήσει κανέναν πελάτη…οπότε προς το παρόν δουλεύει με αυτά τα παμπάλαια laptop μιας εταιρίας που δεν υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχει πάντως ένα σχέδιο να βρεθεί άλλου είδους interface που να μπορεί να δουλεύει με πιο σύγχρονα laptop, γιατί ο …παππούς δε θα κρατήσει για πάντα!

Για την ιστορία ο 5280 τρέχει με έναν Pentium στα 120Mhz, έχει 8 ή 16 Mb RAM (ναι, Mb!) αν και αυτά της McLaren πρέπει να έχουν παραπάνω. Το μέγιστο που υποστηρίζει το μηχάνημα είναι 80 Mb. Για μια σύγκριση, το κινητό σας αποκλείεται να έχει κάτω από 2 Gb RAM, όσο φτηνά και να το πήρατε τα τελευταία 2 χρόνια.

Back To Top
×Close search
Search