skip to Main Content
Θα σου αλλάξω τα…πλήκτρα!

Θα σου αλλάξω τα…πλήκτρα!

Κανονικά τα πλήκτρα μπροστά μας είναι αυτά που προβλέπονται από το iso για τα ελληνικά πληκτρολόγια. Όμως μερικές φορές θα θέλαμε να τα αλλάξουμε, είτε επειδή το πληκτρολόγιό μας έχει πρόβλημα σε κάποια από αυτά, είτε γιατί δεν υπακούει στο ελληνικό πρότυπο.

Η δική μου περίπτωση είναι η δεύτερη. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ ένα πληκτρολόγιο Morotola που κανονικά είναι για τα …android κινητά της εταιρίας. Το μοντέλο κρατάει από πριν η αμερικανική εταιρία εξαγοραστεί από την Google – μιλάμε για 8 ολόκληρα χρόνια!

Γύρω στο 2009 η Motorola είχε βγάλει στην αγορά μια ολόκληρη σειρά αξεσουάρ που μετέτρεπαν, σε συνδυασμό με το λογισμικό στα κινητά και τις ταμπλέτες της, τις συσκευές της σε πραγματικό mobile γραφείο. Πολλά, πολλά χρόνια πριν το σκεφτεί η Microsoft  και η Samsung με τα διάφορα dock τους. Για αυτή την ιστορία πρέπει να τα πούμε όμως άλλη φορά.

Μέσα σε αυτά τα αξεσουάρ πάντως, ήταν και ένα πληκτρολόγιο, αυτό με το οποίο γράφω τώρα το κείμενο που διαβάζετε.

Όταν έγινε η εξαγορά από την Google, το πρώτο που έκανε ο γίγαντας της πληροφορικής ήταν να σκοτώσει εν ψυχρώ αυτό το τμήμα της Motorola. Σαν αποτέλεσμα λίγο καιρό μετά τα αξεσουάρ κατέληξαν σε τιμή ευκαιρίας στο… e-shop!

Έτσι αγόρασα για 30 ολόκληρα ευρώ ένα πακέτο με αυτό το Bluetooth πληκτρολόγιο, ένα ίδιας τεχνολογίας ποντίκι, ένα καλώδιο hdmi από πλήρες μέγεθος σε μικρό, ένα τροφοδοτικό που ήταν συμβατό με το τότε τηλέφωνό μου και ένα dock για αυτό.

Με μόλις 30 ευρώ!

Δεν περίμενα και πολλά, αλλά τελικά το πληκτρολόγιο είχε τρομερή αίσθηση και ακρίβεια με αποτέλεσμα αμέσως να το τοποθετήσω μπροστά μου για τα καθημερινά μου κείμενα. Το μόνο πρόβλημα ήταν πως είχε το βρετανικό layout, με βασικότερο πρόβλημα ότι το πλήκτρο για τους τόνους ήταν σε λάθος μέρος.

Μετά από λίγο ψάξιμο (επιτέλους επιστρέφουμε στο θέμα του άρθρου!) τη λύση έδωσε το SharpKeys, ένα πρόγραμμα που σου επιτρέπει εύκολα να αλλάζεις τις λειτουργίες στα πλήκτρα, εγγράφοντας μάλιστα στην αλλαγή στο registry ώστε να μην το κάνεις κάθε φορά που εκκινείς τον υπολογιστή.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Αν χρειάζεστε κάτι τέτοιο, σας υπόσχομαι πως δεν πρόκειται να βρείτε κάτι πιο εύκολο…

Back To Top
×Close search
Search