skip to Main Content

Κόκκινοι γίγαντες, άσπροι νάνοι

Μια φορά κι έναν καιρό, στο πρόγραμμα της ΕΡΤ υπήρχε το “Κόκκινοι γίγαντες, άσπροι νάνοι”, ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων για μικρούς και μεγάλους. Προβλήθηκε από το 1982 έως το 1986 , τότε που εμείς οι σχεδόν μεσήλικες σήμερα, βλέπαμε και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα από τις κρατικές συχνότητες.
Θυμάμαι το Cosmos του Carl Sagan, το λόγο που αποφάσισα να γίνω Φυσικός, την εκπαιδευτική τηλεόραση, το καταπληκτικό “παιδικό” (που μόνο για παιδιά δεν ήταν) “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος.
Τα θυμάμαι και θλίβομαι, γιατί με τα χρόνια εξαφανίστηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν.
Είναι δυνατόν το ’80 να είχαν οι έφηβοι καλύτερη πρόσβαση στην εκλαϊκευμένη επιστήμη από ότι σήμερα; Ή από ότι το ’90, που ακόμα δεν υπήρχε το διαδίκτυο;
Δείτε το πρώτο επεισόδιο και πείτε μου, αν κάποιο κανάλι θα το τολμούσε σήμερα. Η ΕΡΤ θα άκουγε κατάρες για …διασπάθιση χρήματος σε κάτι που κανείς δεν θέλει να δει (σιγά που θα έκανε νούμερα), και τα ιδιωτικά θα το έπαιζαν μόνο αν ήταν τοποθέτηση προϊόντος κάποιας εταιρίας, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Μια προσπάθεια έκανε κάποτε το Mega, και αυτό για 10-12 εκπομπές.
Επειδή συχνά πυκνά ακούω τα περί Αριστείας – σπανιότερα βέβαια τώρα τελευταία γιατί πάλιωσε το ανέκδοτο – μπορεί να μου πει κανείς, γιατί δεν ξαναείδαμε κάτι τέτοιο από την κρατική συχνότητα; Να δεχτώ την κριτική στη σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ (είπαμε, τα ιδιωτικά δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψουν με χασούρα για να κάνουν “καλό”).
Οι διοικήσεις της όμως από το 1987 έως πριν λίγο καιρό;
Και, κατ’ επέκταση, οι πολιτικοί προϊστάμενοι και οι προϊστάμενοί τους Πρωθυπουργοί.
Ίσως γιατί η Αριστεία είναι καλή για να κάνεις κουβέντα, να ανοίγεις την τηλεοπτική σου εμφάνιση ή να δίνεις τον “τίτλο” της συνέντευξής σου. Άλλωστε, πιο εύκολα μιλάει κανείς, παρά πράττει.
Το Ευγενίδειο εκεί είναι πάντα – και ευτυχώς ο κ. Σιμόπουλος.
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ένωση Φροντιστηριάδων τη λέω εγώ) και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία επίσης.
Πρόθυμοι πολλοί σίγουρα υπάρχουν και με γνώσεις συνάδελφοι της επιστήμης, της δημοσιογραφίας και της τηλεόρασης (οι 3 βάρκες στις οποίες πατάω κι εγώ). Το γιατί δεν μαζευόμαστε, είναι ένα θέμα.
Το 2004 είχα κάνει μια κουβέντα με τον Προκόπη Δούκα που ήθελε να προτείνει στην τότε διοίκηση της ΕΡΤ μια εκπομπή σχετική με την επικαιρότητα της επιστήμης, με συνεντεύξεις και όμορφα γραφικά. Δεν προχώρησε, ούτε η κουβέντα μας, ούτε, δυστυχώς, και η εκπομπή.
Ίσως να ήρθε η ώρα τώρα. Όσοι πιστοί ελάτε να δείξουμε πως το να πηγαίνεις πίσω, είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση.
Το προφανές, φαίνεται πως θέλει υπενθύμιση…
Υ.Γ. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το πρωτοποριακό τηλεπαιχνίδι πραγματικών γνώσεων μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://bit.ly/2rJgUJZ


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search