skip to Main Content
Μείωση της παραγωγής του IPhone 7

Μείωση της παραγωγής του iPhone 7

Από ότι φαίνεται, το iPhone 7 δεν πουλάει, κι αν αυτό σας κάνει εντύπωση, να διευκρινίσουμε πως δεν μιλάμε για την Ελλάδα (όπου μπορεί να έχεις cosmoκάρτα, αλλά το iPhone το αφήνεις πάνω στο τραπεζάκι της καφετέριας), αλλά για τις πωλήσεις παγκοσμίως.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την εταιρία, είναι κοινό μυστικό πως το 7 εξαρχής είχε προγραμματιστεί να παράγεται σε μειωμένη κατά 20% παραγωγή, σε σχέση με το 6. Ωστόσο, η ζήτηση έπεσε περισσότερο από όσο είχε υπολογιστεί και η Apple ετοιμάζεται να ρίξει άλλο ένα 10% την παραγωγή. Αυτό τουλάχιστο προκύπτει από τις κινήσεις των προμηθευτών των διαφόρων μερών των συσκευών, όπως της Foxconn.
Φυσικά σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για μικρό αριθμό πωλήσεων, καθώς αναμένονται πωλήσεις άνω των 70 εκατομμυρίων συσκευών, που αναλογούν σε ένα μερίδιο κοντά στο 40% της πίτας των smartphone. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν ενδείξεις πως αυτή πίτα, μικραίνει.
Όπως και να έχει το θέμα όμως, οι δύο παραλλαγές του iPhone 7 δεν είχαν κάποιο πραγματικά καινοτόμο χαρακτηριστικό – όποιος έχει το 6, δεν έχει ουσιαστικό λόγο να αναβαθμιστεί – ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα με την ατυχία (ας το πούμε ευγενικά) της Samsung με τα εκρηγνυόμενα Note 7, που λογικά βοήθησε την Apple να διατηρήσει το μερίδιό της.
Την ίδια στιγμή, τα ετήσια έσοδα της Apple έπεσαν, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, από τα 233 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, στα 217 δισεκατομμύρια το 2016, κάτι που παρέσυρε και την αξία της μετοχής. Δεδομένου ότι τα 2/3 των εσόδων της αμερικανικής εταιρίας προέρχονται από τις πωλήσεις των iPhone, δεν χρειάζεται να ψάξεις τον ένοχο…
Πάντως μοιάζει περίεργη η αντίδραση στη μείωση των πωλήσεων, με μείωση παραγωγής. Ακόμα κι αν η Apple θέλει να παραμείνει, πάση θυσία, premium.

Back To Top
×Close search
Search