skip to Main Content

Οι Mac είναι πιο αργοί από τα pc (και κάνουν και ζημιά στα “σωθικά” τους…)

Εδώ βασικά τα λέει όλα ο τίτλος. Οι Mac είναι πιο αργοί. Πατήστε το βίντεο να τελειώνετε!

Αν θέλετε μια μίνι εισαγωγή, σύμφωνα με τον Linus αυτό ακριβώς συμβαίνει γιατί, πολύ απλά, στο δικό μας σύμπαν η ισχύς και η ενέργεια είναι συνδεδεμένες. Έτσι, ένας δεδομένος επεξεργαστής, είτε είναι η κεντρική CPU, είτε η GPU, για να αποδώσει συγκεκριμένο “έργο” καταναλώνει εξίσου συγκεκριμένη ενέργεια και διαχέει στο περιβάλλον ένα ακόμα πιο συγκεκριμένο ποσό θερμότητας.

Αν όμως σε ενδιαφέρει το look and feel του προϊόντος, γιατί το τμήμα marketing έχει καβαλήσει όλα τα άλλα, θα έχεις πρόβλημα να διώξεις αυτή ακριβώς τη θερμότητα από το σύστημά σου. θα σχεδιάσεις κάτι πολύ λεπτό με πολύ πακεταρισμένα συστήματα, στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς πολλές διόδους για να βγει έξω η θερμότητα. Και, ποια είναι τα πιο λεπτά σχεδόν χωρίς θυρίδες, συστήματα;

Τα… Mac!

Τι γίνεται όταν έχεις πολύ θερμότητα και δεν μπορείς να τη διώξεις; Όλοι οι μοντέρνοι επεξεργαστές κάνουν thermal throttling. Σε απλή μετάφραση, όταν ανεβεί η θερμοκρασία κοντά στους 100 βαθμούς Κελσίου, η απόδοση του επεξεργαστή πέφτει ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να μην… αυτοκαταστραφεί όπως στις Επικίνδυνες Αποστολές!

Πόσο πέφτει η απόδοση; Μπορεί και πάνω από 50%!

Φανταστείτε να αγοράζετε ένα αυτοκίνητο με 150 άλογα και όταν βγαίνεις στο ταξίδι, φορτωμένος όλα τα μπαγκάζια για τις διακοπές, μετά από κάνα μισάωρο στην Εθνική να χάνεις τα 60 από αυτά.

Η Apple βέβαια έκανε τα κολπάκια της με τις τάσεις, ώστε να ξεγελάσει (όσο μπορεί) τη λειτουργία αυτή των επεξεργαστών της Intel. Και έτσι συχνά δουλεύει στο όριο. Αυτό προκαλεί περισσότερη…ζημιά στις μητρικές και τους επεξεργαστές που τελικά θα αντέξουν είτε λιγότερα χρόνια, είτε λιγότερη ταλαιπωρία.

Με άλλα λόγια, αν αγοράσετε Mac, πάρτε και το πακέτο με τη μεγαλύτερη εγγύηση. Εκτός και αν απλά σερφάρετε στο διαδίκτυο, άρα είστε οκ.

Και κάτι τελευταίο που θα βρείτε στο video αλλά θέλω να το γράψω κι εδώ: Η απάτη της Apple με τα clocks των επεξεργαστών της Intel είναι ακόμα πιο μεγάλη και από αυτή της… Intel!

Άλλο πράγμα η συχνότητα λειτουργίας ενός επεξεργαστή, και άλλο η συχνότητα που μέσω του turbo boost μπορεί να φτάσει για ελάχιστα δευτερόλεπτα, λίγο πριν πάρει φωτιά. Έτσι η Apple διαφημίζει 4,7 Ghz ενώ η πραγματική ταχύτητα είναι 2,9 Ghz.

Στην περίπτωση αυτή, μισή απάτη της Intel, μισή της Apple. Το κακό είναι, ότι εσείς πληρώσατε και τη μία, και την άλλη…

Back To Top
×Close search
Search