skip to Main Content
Οι Microsd κάρτες θα φτάσουν τα 128 Tb!

Οι microsd κάρτες θα φτάσουν τα 128 Tb!

 

Θυμάμαι ακόμα την εποχή που τα 128 mb ήταν πολλά για να έχεις σε ένα στικάκι. Ή σαν μνήμη στο κινητό σου. Το πρώτο μου smartphone, ένα Sony Ericsson P800, είχε ένα memory stick 32 mb και ήταν υπεραρκετά για να βάλω μέσα 6-7 τραγουδάκια. Το κινητό συνδεόταν με Usb1 και αυτά τα 30 mb γέμιζαν απίστευτα αργά.
Αυτά το 2005. Το 2007 τα 128 mb σε μια κάρτα μνήμης ήταν ένα εξαιρετικό νούμερο και φυσικά κόστιζε και ένα σκασμό χρήματα. Σας τα λέω για να πάρετε μια ιδέα οι νεότεροι, σε τι εποχές τεχνολογικής ένδειας έχουμε ζήσει εμείς οι (σχεδόν) μεσήλικες!
Δέκα χρόνια αργότερα με γύρω στα 40 ευρώ μπορείς να βάλεις στο κινητό σου μια microsd κάρτα (εντάξει, όχι την πιο γρήγορη…) με 128 ολόκληρα gb! Πολλοί άνθρωποι μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το χώρο ολόκληρη την ψηφιακή τους ζωή. Εκτός βέβαια κι αν έχουν iPhone ή κάποιο από τα «κλειστά» σε επέκταση μνήμης android κινητό, οπότε περαστικά σας.
Είναι προφανές πως οι χωρητικότητες έχουν την τάση να πηγαίνουν προς τα πάνω και βέβαια κάθε φορά που πλησιάζουν στο όριο του τρέχοντος πρωτόκολλου, θα πρέπεοι οι εταιρίες που τις κατασκευάζουν να θέτουν τις προδιαγραφές για το επόμενο.

Αυτές οι προδιαγραφές δείχνουν μέχρι που θα φτάσει η χωρητικότητα και όχι απαραίτητα τι μπορεί να γίνει σήμερα με την υπάρχουσα τεχνολογία και ζήτηση. Όμως βάζουν τον πήχη.
Πριν λίγες ημέρες από το SD Association ανακοινώθηκε το SD Express που προβλέπει μνήμες με ταχύτητες μεταφοράς της τάξης του 1 gb/s και μέγεθος έως 128 Tb.
Δεν το έγραψα λάθος! Terabyte, όχι Gigabyte!! Χίλιες φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα…
Φανταστείτε πως σήμερα οι πιο πολλοί φορητοί με ssd έρχονται από το εργοστάσιο με 128 ή 256 gb…
Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να γίνει αύριο. Αυτή τη στιγμή μπορείς να αγοράσεις κάρτα microsd μέχρι 512 gb με το πρωτόκολλο SDXC (αν έχεις γύρω στα 300 ευρώ κι αν είσαι επαγγελματίας φωτογράφος…) αν και το μέγιστο που προβλέπεται από αυτές είναι τα 2tb. Έχουμε δρόμο ακόμα δηλαδή.
Όμως, μας δείχνει πού πάει το πράγμα.
Τα κινητά μας χρειάζονται μνήμη για να εγγράφουν 4K video και για να αποθηκεύεις τραγούδια και ταινίες που έχεις (παράνομα;) κατεβάσει, είτε έχεις σώσει από το Spotify και το Netflix για το γυμναστήριο ή τις διακοπές.
Τι είπες; Δεν έχεις κινητό που να γράφει 4K video; Σε 4 χρόνια και να θες να πάρεις ένα που θα γράφει μόνο Full Hd, απλά δε θα βρίσκεις στην αγορά. Και 4K θα γράφει, και σε 60 fps τουλάχιστο. Ρωτήστε όποιον πήρε iPhone με 64 gb μνήμη και γράφει 4K video να σας πει πόσο γρήγορα γεμίζει η μνήμη…
Ή να σας το πω διαφορετικά. Δείτε στη φωτό που ακολουθεί, πόσα λεφτά έδωσα το 2001 για να πάρω έναν σκληρό δίσκο 40 gb για τον σταθερό μου υπολογιστή και σκεφτείτε πως για την τότε χρήση, μου έφταναν.

Back To Top
×Close search
Search