skip to Main Content
Ο Πλούτωνας έχει περισσότερη ομίχλη από όσο θα έπρεπε…

Ο Πλούτωνας έχει περισσότερη ομίχλη από όσο θα έπρεπε…

Το 2006 η αποστολή της Nasa με το όνομα New Horizons ξεκίνησε το ταξίδι της για τον Πλούτωνα – που είχε ήδη χάσει τον χαρακτηρισμό του πλανήτη, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στους…. Αστρολόγους!

Βλέπετε ο Πλούτωνας που είχε αναγνωριστεί μόλις το 1930 κινείται στη ζώνη Κάιπερ και στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να δικαιούται τον τίτλο. Έχει κι άλλες παραξενιές όμως. Η τροχιά του είναι τόσο έκκεντρη που στο περιήλιό του βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο από τον Ποσειδώνα. Ευτυχώς δεν…τρακάρουν λόγω της απόστασης στην οποία βρίσκονται.

Όπως και να έχει τώρα πλέον ο Πλούτωνας ονομάζεται πλανήτης-νάνος. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας περιμέναμε να έχει μια υποτυπώδη ατμόσφαιρα αποτελούμενη από άζωτο, μεθάνιο και μονοξείδιο του άνθρακα.

Όμως το New Horizons έστειλε νέα δεδομένα και η προσεκτικά ανάλυσή τους μας έδειξε άλλα πράγματα. Ο Πλούτωνας και τα φεγγάρια του είναι πολύ πιο ομιχλώδη από ό,τι περιμέναμε.

Μάλιστα το θέμα είναι περισσότερο στο ότι δεν έχουμε ιδέα τις ακριβώς είναι αυτή η ομίχλη. Είναι σκόνη, είναι εξατμισμένα σωματίδια;

Οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν μέχρι στιγμής μόνο υποθέσεις. Μία θεωρία είναι ότι ο Πλούτωνας έχει στην επιφάνειά του λίμνες και ωκεανούς και ανάλογα με την απόστασή τους από τον Ήλιο να εξατμίζεται μέρος της ύλης μέσα σε αυτούς τους σχηματισμούς.

Όπως και να έχει, ακόμα κι αυτή να είναι η προέλευση της εντυπωσιακής «ομίχλης» γύρω από τον Πλούτωνα, ακόμα δεν ξέρουμε από τι υλικά αποτελείται. Το φαινόμενο μοιάζει με παρόμοια που έχουμε παρατηρήσει στον Τρίτωνα και φαίνεται πως αποτελείται από μικρά σωματίδια. Στην περίπτωση του Τρίτωνα τα σωματίδια αυτά είναι από πάγο. Λέτε να είναι το ίδιο και στον Πλούτωνα;

Τελικά δεν ξέρουμε πολλά πράγματα, ακόμα και για την ίδια μας την κοσμική γειτονιά…

Back To Top
×Close search
Search