skip to Main Content
Προσοχή στις «καλές» προσφορές σε Refurbished

Προσοχή στις «καλές» προσφορές σε refurbished

Refurbished μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε ανάμεσα στο «επισκευασμένο» έως «μεταχειρισμένο» και, όχι, δεν ήρθε στα μέρη μας λόγω κρίσης.
Σε άλλα μέρη του κόσμου ( και στις ΗΠΑ) τα refurbished είναι επιλογή για πολλούς, είτε επειδή θεωρούν πως το προϊόν έβγαλε το πρόβλημά του, επισκευάστηκε και δε θα πάθει κάτι άλλο εδώ κάπου εδώ κοντά, αφού το έψαξαν οι τεχνικοί, είτε επειδή είναι ο μόνος τρόπος να πάρουν ένα καλό μηχάνημα με λιγότερα λεφτά.
Καλό είναι να μην το μπερδεύουμε με τα μεταχειρισμένα στο ebay ή αλλού. Περισσότερο μοιάζουν με τα προϊόντα που βρίσκουμε στα stock του Πλαισίου και του E-Shop. Επίσης πολλές αντιπροσωπίες φορητών υπολογιστών συντηρούσαν (ή ακόμα συντηρούν) για χρόνια τέτοια τμήματα όπου μπορούσες να αγοράσεις κάτι απευθείας, αν και δεν το πολυδιαφήμιζαν.
Έτσι ό,τι αγοράζεις από εκεί έχει απόδειξη πώλησης, μια κάποια εγγύηση και περιμένεις να έχει, τουλάχιστο, ελεγχθεί ώστε να μην την πατήσεις!
Τώρα τελευταία ηλεκτρονικά «καταστήματα» όπως το regroup.gr διαφημίζουν και πωλούν refurbished προϊόντα, φέρνοντάς τα πιο κοντά στον κόσμο της λιανικής. Άλλοτε οι τιμές είναι καλές, άλλοτε καλύτερες, άλλοτε απλά …εγκληματικές – προς όφελος του πωλητή φυσικά!
Θέλει όμως προσοχή και να ρωτάτε κάποιον που να ξέρει αν δεν γνωρίζετε εσείς.
Γιατί υπάρχουν κίνδυνοι, όπως αυτό που είδα και με έκανε να βγω από τα ρούχα μου!
Δείτε τι πουλάνε με 149 ευρώ:
Lenovo REF ThinkPad R400
Επεξεργαστής: Intel® Core™2 Duo Processor P8400 3M Cache, 2.26 GHz, 1066 MHz FSB
Μνήμη: 3GB
Σκληρός Δίσκος: 160GB HDD
Οπτικό Μέσο: DVD-ROM
Οθόνη: 14.1-inch, 16M colors, WXGA (1280 × 800 resolution) TFT color LCD
Κάρτα Γραφικών: Intel Integrated Graphics
Δικτύωση: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2.1, Gigabit Ethernet
I/O Ports: 3 x USB 2.0 / VGA / Modem LAN / 4-pin FireWire / Dock / Headphone output / Microphone input
Ήχος: Stereo speakers, microphone
Αλλα Χαρακτηριστικά: Ευρωπαϊκό Qwerty Πληκτρολόγιο (Δίνονται αυτοκόλλητα δωρεάν με ελληνικούς χαρακτήρες)
Εγγύηση: 1 έτος
Μπορεί να σας φαίνονται λίγα τα λεφτά, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλά!
Πρώτα πρώτα ο επεξεργαστής αυτός δεν είναι απλά παλιός, αλλά παμπάλαιος. Για να πάρετε μια ιδέα, κυκλοφόρησε πριν από ακριβώς 10 χρόνια!
Φυσικά τότε ήταν ό,τι πιο γρήγορο έμπαινε σε φορητό, αλλά το ίδιο συνέβαινε και το 1970 με μια Ford Cortina 1.8, αλλά δε θα την αγοράζατε σήμερα, έτσι; Αν σας φαίνεται άδικη η σύγκριση στα χρόνια, να μην ξεχνάτε ότι η πρόοδος στους υπολογιστές είναι τουλάχιστο 5πλάσια σε σχέση με την αυτοκινητοβιομηχανία.
Το μηχάνημα αυτό είναι αργό. Ειδικά που έχει έναν παμπάλαιο και σίγουρα ταλαιπωρημένο σκληρό δίσκο. Θα είναι τόσο αργό στη χρήση που θα προτιμάτε να μπαίνετε στο internet από το κινητό – αν και θα μπορεί να παίζει mp4.
Το γράφω με απόλυτη βεβαιότητα γιατί η σύνθεση αυτή είναι ακριβώς ίδια με ένα Acer που αγόρασα για 1300 ευρώ (τι έδινα κάποτε….) το 2008. Για την ακρίβεια το δικό μου τότε είχε 500άρι σκληρό και 1 gb μνήμης παραπάνω.
Το έχω ακόμα αυτό το μηχάνημα για τις ανάγκες της Κόρης – που περιορίζονται σε YouTube, Netflix, Amazon Prime, Spotify και ιντερνετικό ραδιόφωνο. Ο μόνος λόγος που την καλύπτει είναι πως στα 7 της δεν έχει ανάγκη να κάνει κάτι παραπάνω και ότι ο σκληρός έχει αλλαχθεί με έναν SSD, κάτι που τουλάχιστο το έχει κάνει λίγο πιο snappy σε ό,τι φορτώνει.
Α, και ότι έχει Windows 10, που είναι, ειδικά σε τόσο αργά μηχανήματα, οπωσδήποτε 10-15% πιο γρήγορα και με πολύ καλύτερη διαχείριση μνήμης – τα 3 gb RAM είναι πάρα πολύ λίγα, ακόμα και για Linux λειτουργικά πλέον.
Με άλλα λόγια, το μηχάνημα αυτό είναι εντελώς άχρηστο για το σήμερα, εκτός κι αν (όπως εγώ) το έχεις σε ένα ράφι και μαζεύει σκόνη. Με τα ίδια λεφτά υπάρχουν πολύ ωραίοι καινούριοι φορητοί, με (πολύ) καλύτερες οθόνες, 6πλάσια αυτονομία μπαταρίας, το μισό βάρος, παρόμοιες επιδόσεις σε word αλλά πολύ καλύτερες σε αναπαραγωγή βίντεο (και στο YouTube).
Και είναι ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ!
Πόσο θα κοστολογούσα εγώ αυτό το μηχάνημα; Ούτε 100 ευρώ…
Το regroup κοστολογεί τον ίδιο φορητό με windows 10, 30 ευρώ περισσότερα, δηλαδή στα 179 ευρώ και ζητάει άλλα 25 για επέκταση εγγύησης για ένα ακόμα έτος. Λες και πρόκειται να πάθει κάτι που δεν έχει ξαναπάθει ένα μηχάνημα 10ετίας!
Προσοχή λοιπόν. Ότι λάμπει δεν είναι…χαλκός. Παίζει και να είναι απλά καλογυαλισμένο πλαστικό.


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search