skip to Main Content

Πόσο παγωμένο είναι ένα παγωτό;

Πώς παγώνει το παγωτό; Και γιατί παρότι είναι παγωμένο, είναι και…μαλακό;

Η απάντηση είναι στον αέρα που περιέχει! Και για να το κάνουμε ακόμα πιο περίεργο, το γνωρίζατε ότι το παγωτό δεν είναι στην πραγματικότητα καν παγωμένο; Ή για να το πούμε πιο σωστά, πάγος.

Ας φέρουμε ένα παράδειγμα.

Όταν θέλουμε να μην παγώσει το νερό στα πιτσιλιστίρια του αυτοκινήτου μας, βάζουμε κάποιο υγρό antifreeze. Αυτό που γίνεται τότε είναι πως πέφτει το σημείο πήξης του υγρού στο δοχείο και έτσι παρότι έχει θερμοκρασία μικρότερη των 4 βαθμών Κελσίου – που κανονικά θα έπρεπε να γίνει ένα μεγάλο παγάκι – αυτό δεν γίνεται στερεό.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο παγωτό, με τον καθοριστικό ρόλο να έχει η ζάχαρη.

Για περισσότερα, δείτε το βίντεο. Και μετά, πηγαίνετε και σε ένα ζαχαροπλαστείο!

Back To Top
×Close search
Search