skip to Main Content

Πώς μας παραπλανούν οι αισθήσεις μας;

Οι αισθήσεις μας είναι υποκειμενικές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας παραπλανούν. Σας κάνει εντύπωση;

Πρόσφατα διάβαζα πως οι αυτόπτες μάρτυρες αεροπορικών ατυχημάτων είναι περίπου ό,τι χειρότερο μπορείς να έχεις για να διαλευκάνεις ένα τέτοιο γεγονός. Ο λόγος είναι πως, ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το τι είδε, ή ακόμα χειρότερα, νομίζει πως είδε κάτι που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ. Στην περίπτωση των δίδυμων πύργων μπορούσες να βρεις μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν “δει” από ένα τετρακινητήριο 747 έως ένα μονοκινητήριο Τσέσνα – για να μην πω για εκείνους που είδαν πύραυλο.

Το περίεργο είναι πως πολλοί επέμεναν ακόμα κι όταν τους έδειχναν τα πλάνα που είχε δει όλος ο Κόσμος στις τηλεοράσεις του.

Ο Neil deGrasse Tyson ξεκινά αυτό το βίντεο λέγοντας: “Μία από τις χειρότερες αποδείξεις είναι το ότι το είδες με τα μάτια σου. Κάτι που είναι παράξενο γιατί είναι μία από τις καλύτερες αποδείξεις σε ένα δικαστήριο”.

Η Επιστήμη προχωρά με μετρήσεις και αποτελέσματα – όχι με αυτόπτες μάρτυρες. Γι΄αυτό και έχουμε όργανα που μετράνε και προσπαθούμε να μη χρειαζόμαστε καν τις αισθήσεις μας για να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματά τους.

Ο Tyson προχωρά ένα βήμα παραπέρα και ασχολείται με όσους λένε πως πήγαν στον άλλο κόσμο και ήρθαν. Και αποδομεί πλήρως την εμπειρία τους…

Αυτά στο πρώτο μέρος. Γιατί η συνέχεια έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον καθώς ο Tyson εξηγεί πώς θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες διαστάσεις, ακατανόητες για εμάς με τον ίδιο τρόπο που ένα δισδιάστατο “μυρμήγκι” δεν μπορεί να αντιληφθεί το ύψος, και άρα δεν μπορεί να καταλάβει που εξαφανίστηκαν τα πράγματα που είχε μπροστά του, απλά γιατί ανέβηκαν μερικούς πόντους.

Και η κατάληξη έρχεται χωρίς προειδοποίηση. Μήπως είμαστε κι εμείς σαν αυτά τα μυρμήγκια; Μήπως απλά δεν μπορούμε καν να αντιληφθούμε το σύμπαν, όσο κι αν προχωρήσουμε σε μετρήσεις και θεωρίες, όσο κι αν προοδεύσουμε τεχνολογικά; Μήπως απλά το μυαλό μας “δε φτάνει”; Άλλωστε η διαφορά στο DNA μας από ένα χιμπατζή είναι 1%. Μόλις 1%.

Φανταστείτε πόσο πιο έξυπνος θα ήταν ένας εξωγήινος, 1% πιο έξυπνος από εμάς.

Αυτά και καλόν ύπνο!

Δείτε το βίντεο με προσοχή.

Back To Top
×Close search
Search