skip to Main Content
Πώς να πείσουμε τα παιδιά μας να πλύνουν τα δόντια τους;

Πώς να πείσουμε τα παιδιά μας να πλύνουν τα δόντια τους;

Αχ, μια ακόμα πονεμένη ιστορία! Κάθε βράδυ σε πάρα πολλά σπίτια οι γονείς προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά τους να πλύνουν τα δόντια τους. Τα οποία με τη σειρά τους, δε θέλουν!

Δε θέλουν γιατί το βούρτσισμα των δοντιών το βλέπουν σαν αγγαρεία και ό,τι και να γράφει ο οδοντόβουρτσα, Frozen ή όχι, κάτι που τα ευχαριστεί δεν γίνεται. Βλέπετε δεν έχουν καν τον μπαμπούλα ενός σφραγίσματος κοντά στο νεύρο ή ακόμα χειρότερα μιας απονεύρωσης.

Εσείς το έχετε στο συρτάρι των εμπειριών σας, αλλά όχι τα παιδιά. Για πηγαίνετε μερικά χρόνια πίσω όμως. Θυμάστε να ευχαριστιέστε την δραστηριότητα αυτή όταν ήσασταν παιδιά;

Ναι, είναι μια συνήθεια απαραίτητη για την υγεία μας, που πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας. Αλλά ακόμα και εμείς, όταν είμαστε κουρασμένοι μετά από βόλτα και δε βλέπουμε τον δρόμο για το κρεβάτι μας, πρέπει να παραδεχτούμε πως κάποιες φορές δεν περνάμε από τον νιπτήρα.

Σωστά;

Και αυτή πρέπει να είναι η αφετηρία μας. Να σκεφτούμε έξυπνα και… παιχνιδιάρικα, να μπούμε στην ψυχολογία και τη θέση των παιδιών μας!

Ας βγάλουμε το «πρέπει» από την προτροπή μας προς τα παιδιά για το πλύσιμο των δοντιών και ας προσπαθήσουμε να το παρουσιάσουμε σαν μια ευχάριστη και διασκεδαστική δραστηριότητα – που, έτσι κι αλλιώς, θα έπρεπε να είναι. Αν σκαρφιστούμε μια ιστορία, για παράδειγμα με πρωταγωνίστρια την οδοντόβουρτσα που κάθε μέρα φέρνει εις πέρας την αποστολή της, δηλαδή το πλύσιμο των δοντιών, τότε το μικρό μας θα ανυπομονεί κάθε φορά για τη συνέχεια και το… επόμενο επεισόδιο!

Οκ, δε θα πιάνει πάντα, αλλά είναι μια αρχή. Μπορούμε να διανθίσουμε την περιπέτεια με τη οδοντόβουρτσα – ηρωίδα μάλιστα που συναντά καθημερινά εμπόδια και δυσκολίες στην αποστολή της.

Αφήστε την φαντασία σας να οργιάσει. Σαν παιδί!

Σε δεύτερη φάση μπορούμε να βάλουμε μέσα στη διαδικασία και την επιβράβευση η οποία μπορεί να είναι κάτι απλό όπως πχ ένα αυτοκόλλητο. Το εφαρμόζουν με επιτυχία εδώ και χρόνια στην σχολή μπαλέτου που πηγαίνει η κόρη μου, άρα γιατί όχι;

Αν θέλετε το πηγαίνετε ένα βήμα παραπέρα. Το αυτοκόλλητο μπορείτε να το βαφτίσετε σφραγίδα στο «ειδικό βιβλίο βουρτσίσματος δοντιών». Και μετά από 30 σφραγίδες να συμπληρώνονται τα κουτάκια για ένα μεγάλο δώρο, που για ένα παιδί δε χρειάζεται να είναι πάντα κάτι ακριβό.

Άντε και… καλά αποτελέσματα!

Φωτογραφία από Prawny από το Pixabay 

Back To Top
×Close search
Search