skip to Main Content

Στέλνοντας (κάτι σαν) email το 1984

Πώς έστελνες email το 1984; Πάντως όχι όπως το κάνεις τώρα…

Το σύστημα που βλέπουμε στο ρεπορτάζ του Thames Tv είναι η υλοποίηση για τον τελικό χρήστη του Prestel, μια υπηρεσία των Ταχυδρομείων που μπορούσε να αγοράσει κάποιος από το 1979 ως το 1994 που πουλήθηκε στην British Telecoms.

Το όνομα βγαίνει από τα αρχικά των λέξεων Press Telephone. Ήταν μια αλληλεπιδραστική εφαρμογή του videotex και χρειαζόσουν ένα ειδικό modem, ένα τερματικό με πληκτρολόγιο και μια τηλεόραση για να …αλληλεπιδράσεις.

Μου θυμίζει το γαλλικό Minitel που βγήκε το 1982 και που είδα με τα μάτια μου σε μια επίσκεψή μου εκεί. Και στα δύο έβρισκες πληροφορίες για σινεμά, καιρό, ειδήσεις, χρηματιστηριακά νέα και άλλα. Όλα αυτά με κάποια βασικά γραφικά.

Σα να έχεις μπει μέσα στο Stranger Things.

Με την ευκαιρία, το Minitel ήταν και αυτό μια υπηρεσία που προέκυψε από την συνεργασία των ταχυδρομείων La Poste με την France Telecom. Βλέπεις μια ακόμα ομοιότητα με το Prestel. Ενώ όμως το γαλλικό σύστημα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο, το αγγλικό έφτασε μέχρι τους 90.000 συνδρομητές.

Δείτε το βίντεο. Έχει τόσο πλάκα να το βλέπεις με το σημερινό μάτι. Το αποκορύφωμα είναι όταν το “email” του 1984 που στέλνει η χρήστης του Prestel στην εκπομπή, εκτυπώνεται σε κρουστικό εκτυπωτή!

Νικόλας Μπιρμπάκος

Back To Top
×Close search
Search