skip to Main Content
Τα… μεταχειρισμένα της Apple!

Τα… μεταχειρισμένα της Apple!

Στη χώρα μας δεν έχουμε αγκαλιάσει ιδιαίτερα το κομμάτι με τα μεταχειρισμένα, τα refurbished προϊόντα δηλαδή, κάτι που οφείλεται και στο ότι τις περισσότερες φορές μιλάμε για ιδιαίτερα παλιές συσκευές. Όχι στο εξωτερικό όμως, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ειδικό store που έχει εδώ και χρόνια η Apple στήσει στο διαδίκτυο.

Εδώ στην Ελλάδα η πλειονότητα από τα refurbished είναι υπολογιστές, σταθεροί και φορητοί καθώς και οθόνες με πάνω από 6 χρόνια στην πλάτη τους. Δεδομένου πως ο Έλληνας κρατάει τις ηλεκτρονικές του συσκευές για έως και 10 χρόνια (ειδικά σε τηλεοράσεις πάει και στα…20) δεν έχει καν κίνητρο για να αλλάξει με κάποια νεότερη, άρα προϊόντα 2-3 ετών σπανίζουν.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης ότι δε θέλουμε να αντιληφθούμε πως αυτό που αγοράσαμε το 2016 με 1000 ευρώ, το 2020 θα κόστιζε καινούριο (αν υπήρχε…) το πολύ 600. Άρα ανάλογα θα πρέπει να κοστολογήσει κανείς το μεταχειρισμένο.

Όμως ξεφύγαμε και δε θέλω να σας πάω στο Ebay αλλά στα refurbished της Apple. Το ηλεκτρονικό αυτό κατάστημα απευθύνεται αποκλειστικά σε πελάτες στις ΗΠΑ καθώς μόνο με διεύθυνση εκεί βγαίνει το τελικό ποσό που θα πληρώσεις (περισσότερα για το περίεργο αμερικάνικο σύστημα VAT σε άλλο άρθρο).

Όμως δε μιλάμε για απλά μεταχειρισμένα. Η Apple έχει αλλάξει τα εξωτερικά panel αν έχουν φθορές και έχει τσεκάρει όλες τις λειτουργίες. Μετά τοποθετεί νέα μπαταρία και καινούριο κουτί με όλα τα καλώδια.

Με άλλα λόγια, δεν είναι προφανές στο μάτι πως έχεις αγοράσει μια refurbished συσκευή. Προφανώς αυτή η διαδικασία κοστίζει, άρα δεν το παίρνεις “μισή τιμή” όμως είσαι εξασφαλισμένος ενώ σου παρέχεται και εγγύηση ενός έτους.

Οι συσκευές αυτές προέρχονται είτε από leasing εταιριών που τελείωσαν είτε από ανταλλαγή με νεότερες από προηγούμενους ιδιοκτήτες και σπανίως μιλάμε για προϊόντα πάνω από 2 έτη. Μάλιστα στο site μπορείς να δεις ακριβώς πότε αγοράστηκε το κινητό που σου αρέσει, με ακρίβεια μήνα!

Η διαφορά όμως από το πρόσφατο παρελθόν είναι πως η Apple αποφάσισε να δώσει πλήρη γκάμα από refurbished iPhone XS και XS Max. Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Apple προσπαθεί να βρει τρόπο να μεγαλώσει το μερίδιό της βρίσκοντας τρόπους να δώσει πιο φτηνές συσκευές, χωρίς στην πραγματικότητα να της κοστίζει ιδιαίτερα!

Αν το καλοσκεφτείς μάλιστα, είναι και περιβαλλοντικά ορθή η επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρονικών προϊόντων. Μέχρι τώρα, άλλη εταιρία δεν έχει επενδύσει τόσο πολύ στα refurbished φοβούμενη προφανώς τον κανιβαλισμό με τα νέα χαμηλής τιμής προϊόντα. Όσο όμως πηγαίνουμε σε όλο και πιο premium συσκευές ίσως να το δούμε να αλλάζει αυτό, ειδικά στην κατηγορία των, ούτως ή άλλως, ακριβών business laptop.

Ίδωμεν!

Back To Top
×Close search
Search