skip to Main Content
Τι ακριβώς είναι το Surface Go;

Τι ακριβώς είναι το Surface Go;

Για να μπω απευθείας στο ζουμί, η Microsoft αποφάσισε να βγάλει στην αγορά το μικρό Surface Go σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή ώστε να χτυπήσει τα φτηνά iPad. Όταν λέμε για ανταγωνιστική τιμή βέβαια, να επισημάνω πως μιλάμε για τα 399 ευρώ, αρκετά λεφτά για να πάρεις ολόκληρη τηλεόραση. Αλλά για μια καλή ταμπλέτα είναι το entry level ποσό.
Είναι όμως το Surface Go απευθείας ανταγωνιστικό προς τα φτηνά iPad; Για να το κάνω λιανά, είναι το ίδιο πράγμα, δηλαδή μια ταμπλέτα που τα κάνει όλα και συμφέρει;
Πέρα από την τιμή, τι σχέση έχει με ένα iPad 6th gen για παράδειγμα. Πού είναι καλύτερο, πού είναι χειρότερο;
Σύμφωνα με όσα διαβάζω, το μικρό Surface θα είναι ένας ολοκληρωμένος υπολογιστής, όπως τα μεγαλύτερα αδερφάκια του, αλλά σε μικρογραφία. Θα έρχεται με οθόνη 10,1 ιντσών, ανάλυσης 1800×1200 και αναλογίας 3:2, με έναν αρκετά γρήγορο Pentium Gold, ενώ θα ξεκινάει από τα 4gb Ram και 64gb eMMC «σκληρό».
Τα 400 κάτι που κάνει πλέον το πιο βασικό 10άρι iPad είναι πολύ λιγότερα χρήματα από όσα θα κόστιζε στο πρόσφατο παρελθόν. Στο hardware κομμάτι τα πράγματα είναι αντίστοιχα, με λίγο καλύτερη ανάλυση οθόνης. Αν και βέβαια, πώς να συγκρίνεις δύο εντελώς διαφορετικά λειτουργικά που μάλιστα είναι και διαφορετικής, πώς να το πω, κατηγορίας;

Εδώ είναι και το κουμπί που πρέπει να πατήσει ο αγοραστής. Στο λειτουργικό. Γιατί αν ήταν να μιλάμε απλά για το μέγεθος, την αναλογία πλευρών της οθόνης και την ανάλυση, το αν και πόσο γρήγορα μπαίνει στο YouTube και το πόσο γρήγορα φορτώνει τις εφαρμογές, τότε θα μιλούσαμε και για την S3 της Samsung που έρχεται λίγο πιο ακριβά (αν είναι δυνατόν να υπάρχει iPad πιο φτηνό από μια Samsung!) αλλά στο θέμα του μεγέθους είναι παρόμοια.
Ούτως ή άλλως, όταν είσαι στην κατηγορία τιμής 399-499 σνομπάρεις όλα τα 250-350 ταμπλετάκια γιατί θα πάρεις με αυτά κάτι πολύ χειρότερο από τη διαφορά χρημάτων. Κάπως έτσι ακόμα κι εγώ άρχισα να το σκέφτομαι για την Κόρη, η οποία ούτως ή άλλως μου έχει πει ξεκάθαρα ότι της αρέσουν όλα τα προϊόντα με το «δαγκωμένο μήλο» – δική της έκφραση, σας ορκίζομαι δεν το άκουσε πουθενά!
Είχα γράψει πριν αρκετό καιρό εδώ στο YourTechTrend ότι, ειδικά σε ό,τι αφορά στις ταμπλέτες και τους υπολογιστές που αγοράζουμε για τα παιδιά μας, το σημαντικότερο πράγμα που, δυστυχώς σπάνια, κοιτάμε είναι η οθόνη. Το πόσο καθαρή και φωτεινή είναι.

Προφανώς σε αυτόν τον τομέα τα iPad ήταν πάντα κορυφαία. Αλλά όλα εδώ έχουν καλές έως πολύ καλές οθόνες που συνδυάζονται με ειδικά πενάκια τα οποία μπορούν να αντιληφθούν επίπεδα πίεσης κλπ κλπ κλπ.
Όμως, ούτε το IOS11 του iPad, ούτε το Android του S3 είναι Windows. Αυτά είναι λειτουργικά που ξεκίνησαν από κινητά. Δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά ενός desktop. Για παράδειγμα, προσπαθήστε με τα δύο πρώτα να κάνετε copy-paste, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε ποντίκι – είναι όλα συμβατά και με Bluetooth συσκευές.
Είναι μια διαδικασία που σου δείχνει πως είναι μετάφραση της κίνησης του δαχτύλου. Αυτό προσομοιάζει.
Όμως η Microsoft έχει το πλεονέκτημα του να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το προϊόν της και σαν ταμπλέτα, και σαν φορητό υπολογιστή. Είναι ακριβώς η ίδια διαφορά που έχει το Surface Pro από το iPad Pro.
Το πρώτο, ως windows μηχάνημα, μπορεί να κάνει ό,τι και ο υπολογιστής σου. Το δεύτερο κάνει μόνο ό,τι κάνει μια ταμπλέτα Apple. Και μάλιστα, όχι ό,τι κάνουν οι ακριβότερες της σειράς.
Θα μου πεις, μας είναι μικρή η οθόνη. Είναι, αλλά μικρή είναι και των άλλων δύο συσκευών με τις οποίες το συγκρίνω. Όμως από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω ότι ακόμα και μια 2 in 1 ταμπλέτα Lenovo που έχω στις 10 ίντσες είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορείς να γράψεις ένα κείμενο, να αλλάξεις μια φωτογραφία και να ενημερώσεις ένα site, για παράδειγμα.
Δοκιμάστε να το κάνετε με Android ή IOS και πείτε μου μετά!
Άλλωστε μπορείς να αγοράσεις το Surface Connect Port που δίνει έξοδο display port για να συνδέσεις δεύτερη οθόνη, εξτρά USB συσκευές και ethernet. Μόλις φτάσεις σπίτι συνδέεις το Surface Go το docking station και ξαφνικά το μεταμορφώνεις σε έναν (σχεδόν λόγω ισχύος) desktop υπολογιστή.
Δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο με τις άλλες δύο ταμπλέτες – εκτός και αν κάνεις screen mirroring σε κάποια smart τηλεόραση.
Αυτό που λέω τόση ώρα λοιπόν είναι πως ένα μικρό Surface μπορεί να είναι και ο μοναδικός υπολογιστής, ειδικά για ανθρώπους που τόσα χρόνια είχαν μόνο ένα smartphone. Για άλλους που ταξιδεύουν συχνά, μπορεί να είναι και εργαλείο δουλειάς, και ψυχαγωγίας.

Γι΄ αυτό και το Surface Go μπορεί να είναι η κίνηση-ματ της Microsoft, ειδικά που το κόστος θα βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 400 ευρώ. Το μόνο πρόβλημα μπορεί να είναι ότι θα τρέχει, όπως όλα τα Surface, τα Windows S, αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου.
Υ.Γ. Φυσικά στα 399 δεν περιλαμβάνεται η πένα, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι που βλέπετε στις φωτογραφίες, καθώς και το docking station που σας είπα. Όμως τα εξαρτήματα αυτά (όσα υπάρχουν δηλαδή) για τα iPad και τα Samsung είναι το ίδιο ακριβά.
Όμως μπορείς να αγοράσεις οποιοδήποτε bluetooth πληκτρολόγιο και ποντίκι και να κάνεις τη δουλειά σου.


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search