skip to Main Content
Τι γίνεται με το Spotify;

Τι γίνεται με το Spotify;

Το Spotify είναι η πιο επιτυχημένη music stream υπηρεσία – τουλάχιστο σε αριθμό χρηστών. Το βρίσκεις σε κινητά, ταμπλέτες, smart τηλεοράσεις, ενισχυτές home cinema, ακόμα και σε αυτοκίνητα. Έχει δύο πακέτα επί πληρωμή και ένα δωρεάν που υποστηρίζεται από διαφημίσεις (και δουλεύει μόνο σαν «ραδιόφωνο» σε κινητά).
Έχει συνολικά 159 εκατομμύρια συνδρομητές, από τα οποία τα 71 πληρώνουν είτε το ατομικό, είτε το οικογενειακό (5 άτομα) πακέτο και δημιουργούν το 90% των εσόδων της εταιρίας. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η αντίστοιχη υπηρεσία της Apple έχει «μόλις» 36 εκατομμύρια χρήστες.
Είναι τόσο κυρίαρχη στο χώρο της μουσικής, που ακόμα και καλλιτέχνες όπως οι Radiohead και η Taylor Swift που είχαν αποσύρει τα τραγούδια τους από την υπηρεσία, τελικά επανήλθαν.
Το θέμα είναι, τι γίνεται με την Spotify ως εταιρία, μιλώντας συνολικά για την οικονομική της κατάσταση. Γιατί το πόσο καλά πηγαίνει καθορίζει και τις τιμές για τον καταναλωτή, και σε τελική ανάλυση την ίδια την ύπαρξή της. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση τα έσοδα έχουν ξεπεράσει τα έξοδα. Οκ, καλά θα μου πείτε, που είναι το πρόβλημα;
Μέχρι στιγμής το μοντέλο του Spotify ήταν να πληρώνει δικαιώματα στις εταιρίες που εκπροσωπούν τους καλλιτέχνες, τα οποία διαπραγματεύεται σε τακτική βάση. Δεν ξέρω πως ακριβώς δουλεύει το σύστημα, αλλά παρατηρώ συχνά σε λίστες μου να μην μπορώ να ακούσω κάποια τραγούδια που παλαιότερα μπορούσα. Όταν προσπαθώ να τα ξαναβρώ στο σύστημα, τις περισσότερες φορές τα βρίσκω σε άλλο δίσκο του καλλιτέχνη. Συχνά όμως, απλά δεν μπορώ πλέον να τα βρω.
Φαντάζομαι λοιπόν πως κάποιες συμφωνίες λήγουν και τα τραγούδια είτε δεν υπάρχουν πλέον στους καταλόγους, είτε βρίσκονται στον κατάλογο μιας άλλης δισκογραφικής οπότε μπορώ να τα ακούσω από εκεί.
Το κόστος για τα δικαιώματα αυτά είχε αυξηθεί το 2016 κατά 49%, αλλά για το 2017 έπεσε σε 27%, ως αποτέλεσμα νέων συμφωνιών που πέτυχε η Spotify. Μιας και βρεθήκαμε στα νούμερα, για το 2017 τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 39% φτάνοντας τα 4,09 δις ευρώ.
Ωστόσο, η καθαρή ζημία ανέβηκε από τα 539 εκ. ευρώ για το 2016, στα 1,24 δις για το 2017, από τα οποία η ζημία είναι 349 εκ. ευρώ για το 2016 και 378 εκ. ευρώ για το 2017.
Λεφτά, έτσι;
Τα νέα δεν είναι καλά και από τις ΗΠΑ, όπου νέα ομοσπονδιακή ρύθμιση υποχρεώνει σε αυξήσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια στα πνευματικά δικαιώματα, κάτι που βέβαια, εκτός από την Spotify είναι πρόβλημα και για τις Apple, Google, Amazon, Pandora κλπ.
Όλα αυτά με κάνουν και προβληματίζομαι για το μέλλον του Stream, καθώς τα λεφτά φαίνεται πως δεν βγαίνουν. Κάθε χώρα που αποκτά πρόσβαση στο Spotify, πιθανότατα αυξάνει και το κόστος των δικαιωμάτων, όχι μόνο γιατί οι εταιρίες λογικά θα ζητούν περισσότερα, αλλά και γιατί η Spotify θα πρέπει να αγοράσει νέα δικαιώματα για τους καλλιτέχνες της χώρας!
Για παράδειγμα, όταν έβαλα πρώτη φορά το Spotify, ελάχιστα πράγματα υπήρχαν από ελληνικά τραγούδια. Τώρα πλέον υπάρχουν τα πάντα από τα καινούρια, αλλά είμαι σε θέση να ξέρω πως τα χρήματα που παίρνουν οι καλλιτέχνες είναι, πραγματικά, ψίχουλα.


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search