skip to Main Content
Το παραμύθιασμα των γονιών

Το παραμύθιασμα των γονιών

Θα μπω, απευθείας στο «ζουμί».
Το βρίσκω εξοργιστικό, προϊόντα που μπορούν να βλάψουν τα παιδιά, να διαφημίζονται ως καλά για αυτά. Και δε μιλάω για τα διάφορα παριζάκια, τις καραμέλες και μερικά παιχνίδια, αλλά για κινητά και ταμπλέτες με άθλιες οθόνες και απαράδεκτα χαρακτηριστικά.
Μέσα στη διαφημιστική φρενίτιδα που έχει κατακλύσει το email μου, ξεχωρίζει εδώ και μέρες το Πλαίσιο. Το αγαπώ, το εκτιμώ, έχω αγοράσει τα περισσότερα ηλεκτρονικά μου από εκεί, αλλά δεν μπορώ να μένω τυφλός στο «σπρώξιμο» ταμπλέτας που με 49,90 ευρώ, θα σε βοηθήσει να «συνδυάσεις διασκέδαση και εκπαιδευτικές εφαρμογές».
Κάνοντας κλικ, βλέπεις πως μιλάνε για μια ταμπλέτα Turbo-X (rebranding φυσικά από κάποιον Κινέζο που πουλάει με την παλέτα), η οποία εκτός από τη διασκέδαση που αναφέραμε, θα βοηθήσει τον μαθητή ή τη μαθήτρια που θα της το αγοράσει ο μπαμπάς, η μαμά, ή άλλος συγγενής να….κάνει catch-up με τα trends.
Πώς θα το κάνει αυτό; Μα γιατί θα μπορέσει να διαλέξει ανάμεσα σε λευκό, μαύρο, ροζ ή γαλάζιο χρώμα πλαστικού!
Προφανώς, τα λεφτά κάποιων γονιών για τις σπουδές στο τμήμα marketing του Deeree, δεν πήγαν χαμένα…
Κατά τα άλλα, μιλάμε για μια συσκευή με έναν απαρχαιωμένο επεξεργαστή στα 1,2 GHz που (διαβάζω πως) «είναι ικανός να διαχειριστεί με μεγάλη αξιοπιστία ό,τι εφαρμογή κι αρχείο ανοίξεις».
Σοβαρά, έτσι λέει! Με αξιοπιστία! Λες και ο επεξεργαστής είναι κάτι σαν τον υπασπιστή του Στρατηγού σε πόλεμο. Και όλα αυτά τα κάνει με τη βοήθεια 512 ολόκληρων Mb Ram! Δεν κάνω πλάκα…Μάλλον όμως, αυτοί κάνουν.
Το χαζόπραμα αυτό έχει 16 gb μνήμη και μπορεί να «δει» κάρτα μνήμης με άλλα 32 – μα από πότε κρατάει η σχεδίασή του; Οι δε κάμερές του είναι στα 0,3 Mpixel. Ούτε σε φορητό του 2007 δεν έβρισκες τέτοια κάμερα. Τώρα, το πως θα κάνεις skype, όπως διαφημίζει το Πλαίσιο στο site του, με τέτοιο άθλιο υλικό, είναι άλλη ιστορία.
Αλλά, όλα αυτά είναι απλά ένα κομμάτι που δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία του μαθητή ή της μαθήτριας, παρά μόνο την εμπειρία χρήσης της συσκευής, που θα πηγαίνει αργά και δε θα τρέχει μερικές νέες εφαρμογές, πιθανώς και παλαιότερες, καθώς έχει ξεμείνει και στο Android 4,4, γύρω στα 4 χρόνια πίσω δηλαδή.
Το χειρότερο είναι η άθλια, γελοία, κακοκατασκευασμένη, υποφωτισμένη, θολή και με λάθος χρώματα οθόνη. Πήγα το είδα από κοντά και ρώτησα τον πωλητή, αν ντρέπεται όταν το πουλάει.
Πριν σας πω τι μου είπε, λάβετε υπόψη σας πως η οθόνη είναι 7 ιντσών, με ανάλυση 1024 x 600 pixels, με φωτεινότητα νυχτερίδας, ευκρίνεια επιπέδου γερασμένου καρχαρία, και αίσθηση αφής περίπου σαν κάτι γάντια που είναι για κρατάς κομπρεσέρ.
Τόσο μικρή και τόσο κακή, που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει πονοκεφάλους, πέρα από το ότι με αυτή την ανάλυση, ούτε το facebook δε θα φαίνεται σωστά.
Ο πωλητής μου είπε πως…έχω δίκιο, αλλά δεν έχω (!) καθώς είναι για απλή δουλειά και πως ¨μια χαρά είναι για ένα παιδί, πολλοί γονείς την παίρνουν».
Μα, βέβαια την παίρνουν, αφού δεν ξέρουν την τύφλα τους και εσείς τους λέτε πως είναι μια χαρά για παιδί τους! Είναι και φτηνή…
Αλλά, εδώ φταίνε και οι γονείς. Μπορεί να αγοράζουν ακριβά παπούτσια, να φοβούνται μην τους πουντιάσουν τα βλαστάρια τους και τους παίρνουν με το αμάξι όταν…ψιχαλίζει, όμως όταν φτάνουμε στα ηλεκτρονικά, κάθε τι φτηνό, είναι καλό.
Και το Πλαίσιο, τι να κάνει; Τους πουλάει στο παραμύθι που θέλουν να φάνε.
Μόνοι χαμένοι, τα παιδιά.
Υ.Γ. Το Πλαίσιο είναι απλά η αφορμή – κι άλλοι τα κάνουν αυτά


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search