skip to Main Content
Αρκεί ένα πληκτρολόγιο για να γίνει ένα IPad, υπολογιστής;

Αρκεί ένα πληκτρολόγιο για να γίνει ένα iPad, υπολογιστής;

Πριν 15 μέρες γράφαμε για το νέο iPad Pro και την φιλοδοξία της Apple να πουλήσει αυτό το iPad ως αντικαταστάτη του φορητού σου. Με άλλα λόγια, η εταιρία από το Cupertino λέει πως αντί να έχετε δύο συσκευές μπορείτε να έχετε μία.

Η αλήθεια είναι πως με ιντριγκάρει αυτή η ιδέα, την οποία έχω εδώ και καιρό στο μυαλό μου αλλά μάλλον λίγο…ανάποδα. Μετά την αγορά ενός laptop με μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ από τον σταθερό μου (και με καλύτερη κάρτα γραφικών) σκέφτομαι να αλλάξω τον τρόπο που δουλεύω.

Ένας σύγχρονος φορητός με usb-c θύρα μπορεί να βγάλει μέσα από ένα dock αξίας από 60 έως 200 ευρώ (ανάλογα τι ζητάς, τι προϋπολογισμό έχεις και τι θέλεις να κάνεις) ό,τι θύρα θέλεις. Αυτή τη στιγμή έχω στο γραφείο μου τρεις οθόνες που σχετικά εύκολα θα μπορούσα να «οδηγήσω» από τον φορητό. Η μία στην HDMI θύρα που έχει ήδη και οι άλλες δύο από το dock, από το οποίο θα έβγαιναν και οι usb θύρες που χρειάζομαι. Από το Dock βγάζεις και μια θύρα δικτύου gigabit.

Όλα μου τα αρχεία είναι, πλέον, στον υπολογιστή που έχω στήσει σαν NAS (διαβάστε εδώ όσοι δεν γνωρίζετε τι είναι αυτό) με το δίκτυο να τρέχει με ταχύτητα gigabit, τα κρίσιμα αρχεία μου είναι και στο cloud ενώ πληκτρολόγιο και ποντίκι είναι Bluetooth. Με άλλα λόγια, συνδέω στον φορητό ρεύμα και τρία καλώδια, κλείνω το καπάκι και τον βάζω στο πλάι, και μετά συνεχίζω και δουλεύω σα να είχα σταθερό.

Ο ίδιος ο φορητός έχει δύο σκληρούς δίσκους με συνολική χωρητικότητα 1,3 Tb η κάρτα γραφικών του είναι μια αρκετά ισχυρή και για παιχνίδια 1660 με 6 gb Ram, και από μνήμη προς το παρόν αρκείται στα 8 gb αλλά σύντομα θα πάει στα 32 με κόστος μόλις 130 ευρώ. Είναι καλή εποχή για μνήμες! Συγκριτικά, ο σταθερός μου έχει μια κάρτα γραφικών 40% πιο αργή, επεξεργαστή 20% πιο αργό και 32 gb Ram.

Το πλεονέκτημα αυτού του setup είναι ότι όπου έχεις τον φορητό σου, είναι και η δουλειά σου. Αρκεί να βγάλω τα καλώδια και να τον πάρω μαζί μου (δεν είναι πανάλαφρος αλλά με το τροφοδοτικό φτάνει τα 2,5 κιλά, συνεπώς κουβαλιέται) για να συνεχίσω να δουλεύω ή να ψυχαγωγούμαι από όπου θέλω.

Η Apple το πάει ένα βήμα παραπέρα. Το νέο iPad Pro, και ειδικά το μεγάλο με τις 12,9 ίντσες, μπορεί να κάνει τα περισσότερα από αυτά που κάνει ένας υπολογιστής. Μαζί με το (πανάκριβο…) πληκτρολόγιο γίνεται σχεδόν σαν έναν φορητό. Έτσι, σύμφωνα με την Apple, δε χρειάζεται να αγοράσεις τίποτα άλλο.

Θα μπορούσε να δουλέψει αυτό; Η απάντηση είναι και ναι, και όχι.

Αν η δουλειά σου είναι να γράφεις κείμενα, να ενημερώνεις site, να απαντάς σε email, να κάνεις απλές παρουσιάσεις και να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου απλά σαν μια οθόνη ενημέρωσης (για τους πολύ executive) ναι, θα μπορούσες. Αν, επίσης, είσαι ευκαιριακός χρήστης που χρειάζεται υπολογιστή για να δει απλά μερικά email, να γράψει κάτι στο Word και να ψυχαγωγηθεί με Netflix και YouTube, πάλι μπορείς.

Σε ένα τέτοιο iPad έχεις αρκετή ισχύ ακόμα και για να μοντάρεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές!

Τα αρχεία σου μπορεί να βρίσκονται σε ένα σπιτικό NAS που θα το μοιράζεται όλη η οικογένεια και με 120 ευρώ το χρόνο μπορείς να έχεις αγοράσει 2Tb cloud από την Apple για όλα τα οικογενειακά σας αρχεία. Αυτή είναι μια χρήσιμη επιλογή ειδικά αν υπάρχει και άλλη μια iOS ή MacOS συσκευή στο νοικοκυριό, κάτι που είμαι βέβαιος πως είναι το όνειρο της Apple.

Το μυστικό εδώ είναι ακριβώς σε αυτό. Από ένα επίπεδο και κάτω, η πρόταση της Apple λειτουργεί και, στην πραγματικότητα, είναι φτηνότερη. Μία συσκευή πάντα θα είναι πιο φτηνή από δύο, αν θες να κάνεις περίπου τα ίδια πράγματα.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν πράγματα που, όπως παρατηρεί και ο Marques Brownlee, δεν μπορούν να γίνουν. Προς το παρόν τουλάχιστο.

Πιθανότατα στο μέλλον η λύση της Apple θα είναι αυτή που θα επιλέξουν οι περισσότεροι. Άλλωστε ήδη υπάρχουν νοικοκυριά και στη χώρα μας που όλοι έχουν μόνο κινητά και έξυπνες τηλεοράσεις.

Νικόλας Μπιρμπάκος

Υ.Γ. Μπορείς να έχεις το iPad χωρίς το πληκτρολόγιο. Κάθε Bluetooth συσκευή θα δουλέψει… και δε θα έχεις δώσει 390 ευρώ!

Back To Top
×Close search
Search