skip to Main Content
Cyber Crime, Does Pay!

Cyber Crime, does pay!

Και όχι απλά πληρώνει, αλλά καλοπληρώνει. Σύμφωνα με μελέτες το ετήσιο εισόδημα που προέρχεται από παράνομες διαδικτυακές δραστηριότητες φτάνει τα 1,5 τρισεκατομύρια δολάρια!
Η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου κρύβει μια καλά οργανωμένη βιομηχανία και λειτουργεί περισσότερο με οικονομικούς όρους παρά με εγκληματικούς, λέει ο εγκληματολόγος Michael McGuire, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Surrey, που για 9 μήνες προσπαθούσε να βάλει ένα μέγεθος στο πόσα χρήματα βγάζουν οι κυβερνο-εγκληματίες.
Μετά από συζητήσεις με 50 καταδικασμένους ή ακόμα ενεργούς κυβερνο-εγκληματίες αλλά και συνεντεύξεις με δεκάδες ειδικούς στο χώρο της δικαιοσύνης, της αστυνομίας, του τραπεζικού τομέα καθώς και εταιρίες ασφαλείας, ο McGuire υπολόγισε πως ένας κορυφαίος στο χώρο του ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορεί να βγάζει έως και 2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο!
Οι βάση της πυραμίδας βγάζει λίγο παραπάνω από 40.000 δολάρια ενώ οι μεσαίοι παίκτες πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο. Συγκριτικά, αυτή τη στιγμή ένας απόφοιτος πανεπιστημίου στη Μ. Βρετανία βγάζει στα πρώτα χρόνια του στον επαγγελματικό στίβο κάτω από 40.000 δολάρια το χρόνο. Με αυτό το πρίσμα, συμφέρει το ηλεκτρονικό έγκλημα, ακόμα κι αν είσαι στον πάτο της τροφικής αλυσίδας.
Και, από πού βγαίνουν τα λεφτά;
Από το ransomware, που κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια, τις κλοπές δεδομένων και φυσικά τη νέα τάση, τα cryptocurrency’s.
Πολλά λεφτά έρχονται από την πώληση παράνομων προϊόντων στο διαδίκτυο, όπως φαρμακευτικά προϊόντα που κανονικά χρειάζονται συνταγή. Τα έσοδα υπολογίζονται στα 860 δις δολάρια! Εντύπωση κάνει πως μεγάλο μέρος αυτού του παράνομου εμπορίου δε διενεργείται μόνο στο dark web, αλλά και στο eBay ή ακόμα και στο Amazon!
Η πειρατεία ψηφιακών αντιγράφων ταινιών, μουσικής και λογισμικού, καθώς και η πώληση εταιρικών απορρήτων φτάνει τα 500 δις δολάρια. Το ransomware φέρνει «μόλις» ένα δις, ενώ υπολογίζεται ότι από κλοπές στοιχείων πιστωτικών καρτών και αριθμών ασφαλιστικών μητρώων προκύπτουν έσοδα 160 δις δολαρίων συνολικά.
Πώς μπορεί να χτυπηθεί αυτή η βιομηχανία;
Ο McGuire προτείνει τον περιορισμό του «ξεπλύματος» το οποίο δε γίνεται τόσο από τα διάφορα cryptocurrencies αλλά από πιο παραδοσιακές οδούς – μερικές από τις οποίες είναι και στα μέρη μας.
Μιλάω για τα Airbnb και την Uber. Άλλες διέξοδοι για τους εγκληματίες είναι το PayPal, τα Bitcoin ATM (δεν έχουμε στα μέρη μας…) και η αποστολή χρημάτων μέσω Western Union.
Το πιο ευφάνταστο όμως είναι η χρήση των διαδικτυακών παιχνιδιών για το ξέπλυμα μεγάλων ποσών…


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search