skip to Main Content
Μερικά βασικά για τα NAS

Μερικά βασικά για τα NAS

Πριν λίγα χρόνια τα NAS (Network Attached Storage) ήταν αρκετά niche συσκευές. Ελάχιστοι τις χρειάζονταν και ακόμα λιγότεροι ήξεραν τι είναι! Σήμερα όμως, με τόσα αρχεία που μαζεύουμε (βίντεο και φωτό στο κινητό μας, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που θέλουμε να δούμε και κάθε λογής αρχεία που φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι) αρχίζει να φαίνεται μια ανάγκη για κεντρική αποθήκευση ώστε και εύκολα να μπορείς να κάνεις backup, και να μπορούν να έχουν όλοι σε ένα νοικοκυριό πρόσβαση.

Στην ουσία ένα NAS είναι ένας “τρόπος” να εμφανίσουμε μια συστάδα σκληρών δίσκων ως έναν σε μια δικτυακή θέση και να δώσουμε πρόσβαση στους χρήστες του δικτύου σε κοινόχρηστους φακέλους. Υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ασφάλεια ώστε ακόμα και οι μισοί σκληροί δίσκοι να χαλάσουν ταυτόχρονα να μπορούμε να τους αντικαταστήσουμε με νέους και να μη χάσουμε απολύτως τίποτα!

Έτσι φορτώνουμε όλα μας τα αρχεία κεντρικά σε αυτό και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά από οποιονδήποτε υπολογιστή του δικτύου. Καθώς θα τρέχει και έναν ή περισσότερους server, θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση και από τις smart τηλεοράσεις του νοικοκυριού αλλά και από ταμπλέτες και κινητά, ενώ σε κάποια υπάρχει η δυνατότητα να βλέπεις τα αρχεία remotely, φτάνει να έχεις internet – και αρκετά data.

Οι φωτογραφίες, τα βίντεο και οι ταινίες μας είναι λοιπόν διαθέσιμες σε κάθε έναν στο σπίτι ή on the road. Αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί με κάθε αρχείο μας. Με άλλα λόγια, αν έχουμε αρκετή χωρητικότητα στο NAS μπορεί κάθε χρήστης να σώζει τα πάντα εκεί! Για να έχουμε βέβαια ασφάλεια χρειαζόμαστε τουλάχιστο δύο σκληρούς όπου ο ένας ανά πάσα στιγμή αντιγράφει τον πρώτο (RAID 1)

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις RAID βέβαια όπου έχεις πολύ περισσότερες επιλογές όπως το RAID 5 και το RAID 10, αλλά και κάποιες παραλλαγές τους, η εξήγηση όμως όλων αυτών ξεφεύγουν από τον σκοπό του άρθρου.

Ούτως ή άλλως βέβαια σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια γιατί μπορεί να χαλάσει το μηχάνημα ή να μας το…κλέψουν! Για αυτά, μια άλλη φορά.

Αν είμαστε μερακλήδες μπορούμε να φτιάξουμε ένα NAS μόνοι μας σε σχεδόν οποιοδήποτε PC που δεν κάνει τίποτα στο σπίτι μας με τη βοήθεια μιας εξειδικευμένης έκδοσης Linux. Αν όμως δεν έχουμε τον χρόνο και τις γνώσεις που χρειάζεται για αυτό, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο ένα κουτί NAS από μια εταιρία όπως η Synology, η QNAP και η Western Digital. Υπάρχουν φυσικά και άλλες επιλογές στην αγορά.

Ας μείνουμε όμως εδώ καθώς για αρχή είπαμε αρκετά! Προς το παρόν δείτε το βίντεο του Linus όπου στήνει ένα Synology για να μάθετε πολύ περισσότερα.

Back To Top
×Close search
Search