skip to Main Content
Supermoon ή Perigee-Syzygie ;

Supermoon ή Perigee-Syzygie ;

Σωστά και τα δύο, μιας και είμαστε όμως Έλληνες, καλύτερα να χρησιμοποιούμε τον ελληνικό όρο. Άλλωστε το perigee κάτι σας θυμίζει, έτσι; Όμως ας τα πούμε σωστά γιατί πολλά θα διαβάσετε σήμερα, αλλά μη βάζετε το χέρι σας στη φωτιά ότι θα είναι και ακριβή.
Αν έχετε βγει στο μπαλκόνι σας για να θαυμάσετε αυτό το βραδάκι τη μεγαλύτερη πανσέληνο για τα επόμενα 69 χρόνια, μόλις τη… χάσατε. Το μέγιστο μέγεθος θα το βλέπαμε στις 15:52 το μεσημεράκι, αλλά δεν είχε εμφανιστεί ακόμα στον ελληνικό ορίζοντα – και να είχε βέβαια, θα ήταν δύσκολο να δεις όλη του την λάμψη στον φωτισμένο ουρανό.
Ο όρος Supermoon δεν είναι επιστημονικός αλλά σίγουρα πιο πιασάρικος από το Perigee-syzygie που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι και αναφέρεται στην περίπτωση που παράλληλα έχουμε και πανσέληνο. Τον εισήγαγε το 1979 ο αστρολόγος Richard Nole, που επίσης υποστήριζε ότι το φυσικό φαινόμενο ευθύνεται για πολλές και μεγάλες φυσικές καταστροφές. Εννοείται πως τα επιστημονικά δεδομένα τον διαψεύδουν.
Να μια σημαντική διαφορά μεταξύ αστρονομίας και αστρολογίας…
Στα ελληνικά βιβλία γράφεται ως Περίγειος Συζυγία. Όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο, είναι στο πιο κοντινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς με την οποία περιστρέφεται γύρω από τη Γη μας. Συζυγία, είναι ο όρος που περιγράφει ευθυγράμμιση ουράνιων

σωμάτων, και στην περίπτωσή μας της Γης, του Ήλιου και της Σελήνης.

Για τους…λεπτολόγους, σήμερα το κέντρο της Σελήνης απέχει γύρω στα 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, ενώ στο αντίθετο φαινόμενο, το Mircromoon, θα απέχει 405.000 χιλιόμετρα. Όπως βλέπετε στην εικόνα το Supermoon σε σχέση με το Micromoon είναι 14% μεγαλύτερο και 30% πιο φωτεινό, σε σχέση όμως με μια απλή πανσέληνο είναι μόνο 7% πιο μεγάλο και 16% πιο φωτεινό.
Οι διαφορές είναι βέβαια μικρές για το ανθρώπινο μάτι.

Back To Top
×Close search
Search