skip to Main Content
Ο Μπιιιπ Player της Samsung

Ο Μπιιιπ player της Samsung

Από σήμερα θα ξεκινήσω μια σειρά άρθρων μορφής…ημερολογίου. Ξέρετε, «καλό μου ημερολόγια, σήμερα ήταν μια πολύ ευχάριστη μέρα γιατί, κλπ κλπ κλπ».

Ο λόγος; Απλά, πρέπει να πω κάπου τον πόνο μου. Και η πρώτη πονεμένη μου ιστορία έχει να κάνει με την ολοκαίνουρια 55άρα Samsung τηλεόραση που αγόρασα προς αντικατάσταση της 46άρας που με υπηρέτησε πιστά για 10 και πλέον χρόνια, και τώρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αδερφή μου – η οποία και παραδοσιακά κληρονομεί το μεγαλύτερο μέρος της παλιάς μου τεχνολογίας.

Έτσι, μαζί με τον παλιό μου home cinema ενισχυτή, τα 2 από τα 5 μου ηχεία και το παλιό μπαουλο-subwoofer της Crystal Audio, η Samsung LE46A656 μου άλλαξε σπίτι και στη θέση της κρεμάστηκε από τον τοίχο μια ολοκαίνουρια Samsung UE55NU7102.

Η αγορά της δεν ήρθε αααβάδιστα. Εν γνώση μου πήρα κάτι πολύ βασικό, καθώς δε σκοπεύω να την κρατήσω πάνω από 3-4 χρόνια, αναμένοντας να πέσουν οι OLED της αντίπαλης LG. Αν  η παλιά μου δεν είχε προβλήματα συμβατότητας και μερικές χτυπητές αδυναμίες (όπως το να περνάει 5.1 ήχος από τις HDMI στην οπτική θύρα και από εκεί στον ενισχυτή) ή το να μπορεί να πιάσει τα HD κανάλια χωρίς εξωτερικό δέκτη, θα την κρατούσα μέχρι το 2222.

Ωραία χρονιά. Συμμετρική. Τότε λέω να αλλάξω και αυτοκίνητο, αλλά αυτά είναι θέματα για το άλλο μου site, το www.yourgear.gr.

Πριν διαλέξω το συγκεκριμένο μοντέλο είδα και διάβασα ό,τι review μπόρεσα να βρω. Και για αυτό και για άλλα σε παρόμοια κατηγορία τιμής. Τίποτα όμως από όσα διάβασα δε με προετοίμασε για το κακό που με βρήκε…

Η αλήθεια είναι πως με βρήκε παραπάνω από ένα, αλλά λίγη υπομονή, θα τα πούμε κι αυτά. Προς το παρόν, ας ασχοληθούμε με το ένα, ίσως το πιο βασικό. Το πρόβλημα στην αναπαραγωγή περιεχομένου μέσω DLNA.

Μετά την εγκατάσταση της τηλεόρασης, τη σύνδεση ενσύρματα (πάντα να προτιμάτε το καλώδιο όταν μπορείτε!) στο σπιτικό δίκτυο και το υπόλοιπο βασικό σετάρισμα, με χαρά είδα πως εμφανίζονταν και οι δύο δικτυακοί μου σκληροί. Αυτοί βέβαια δεν υποστηρίζουν transcoding και απλά σερβίρουν περιεχόμενο μέσω DLNA.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Μπαίνω λοιπόν στους φακέλους και επιλέγω μια από τις ταινίες μου για δοκιμή. Και ξαφνικά τη βλέπω παραμορφωμένη! Πάει να πει, σε λάθος αναλογίες. Σκέφτομαι πως είναι κάτι απλό. Θα μπω στις ρυθμίσεις οθόνης και θα επιλέξω την «αυτόματη ευρεία» ή κάτι άλλο παρόμοιο.

Αυτή η ρύθμιση αυτόματα προσαρμόζει τις αναλογίες σε όποια από τις δύο διαστάσεις φτάνει πρώτη στην άκρη, διατηρώντας τη σχέση με την άλλη διάσταση.

Αμ δε! Η ρύθμιση υπάρχει, αλλά δεν είναι επιλέξιμη για κανένα αρχείο. Υπάρχει όμως διαθέσιμη η ρύθμιση «προσαρμοσμένη». Την επιλέγω με τη βεβαιότητα ότι θα μου λύσει το πρόβλημα, αλλά φευ, άνθρακες ο θησαυρός.

Η τηλεόραση έχει τερματίσει την κάθετη διάσταση και επειδή αυτό που θέλω να δω είναι ταινία, άρα μεγαλύτερο από 16:9 στην οριζόντια δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τα ζυγίσω.

Δηλαδή ό,τι και να κάνω η εικόνα φαίνεται τραβηγμένη πάνω κάτω και τα διαθέσιμα ρυθμιστικά μου επιτρέπουν μόνο να μεγαλώσω κι άλλο την εικόνα σε έναν άξονα και όχι να την μικρύνω!

Μιλάμε για τον ορισμό της κακής σχεδίασης ενός μενού…

Και γιατί δεν είχα δει τίποτα τέτοιο σε κανένα review; Ίσως γιατί κανείς, ούτε Έλληνας, ούτε ξένος, δε δοκίμασε να παίξει κάτι από DLNA. Με άλλα λόγια, το διαβάσατε πρώτα εδώ.

Να μια αποκλειστικότητα που δεν ήθελα με τίποτα να πάρω!

Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια όπου μαθαίνουμε πως ένα νέο προϊόν μπορεί να είναι χειρότερο από ένα παλαιότερο.

Back To Top
×Close search
Search