skip to Main Content
Πώς να καθαρίσετε το κινητό σας;

Πώς να καθαρίσετε το κινητό σας;

Το κουβαλάτε παντού, ακόμα και στην τουαλέτα. Το ακουμπάτε παντού. Τα βάζετε σε τσέπες. Το έχετε στη ζέστη, το κρύο, τη βροχή. Το βάζετε στο αυτί σας, το ακουμπάτε με τα χέρια σας. Το δίνετε σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς.

Μπορείτε να φανταστείτε τι έχει πάνω στην πλαστική ή γυάλινη επιφάνειά του;

Τα μικρόβια που μπορούν να έχουν κάνει σπίτι τους το κινητό σας είναι τόσο πολλά που…δε θέλετε να ξέρετε! Μπορείτε να βρείτε σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο και E.coli. Σύμφωνα με έρευνα του London School of Hygiene & Tropical Medicine ένα στα έξι κινητά μπορεί να έχει πάνω του ακόμα και… κόπρανα!

Εκτός όμως από όλα αυτά, τις μέρες μας μπορείτε να έχετε και κορονοϊό. Ή κορωνοϊό. Ή, όπως θα το λέω από εδώ και μπρος για να μην τσακωνόμαστε, COVID-19.

Γενικά, ό,τι ακουμπάμε με τα χέρια μας και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το στόμα μας, έχει πάνω του βακτήρια και άλλα μολυσματικά στοιχεία. Εκτός από τα κινητά μας αυτό περιλαμβάνει ό,τι ακουμπάμε με τα χέρια μας και μέσα σε αυτό βάλτε και εκείνες τις οθόνες στα McDonalds που παραγγέλνετε στο εκπτωτικό χωριό. Καλά, δε μιλάω για πληκτρολόγια, τσάντες που κουβαλάμε όπου πηγαίνουμε κλπ.

Απλά, το κινητό μας είναι πάντα μαζί μας και το ακουμπάμε στο κεφάλι μας. Επιπρόσθετα, ό,τι έχουμε στα χέρια μας καταλήγει πάνω του. Καλό είναι λοιπόν να το καθαρίζουμε. Καλό ήταν και πριν, απλά τώρα είναι πολύ πιο σημαντικό. Μετά το κινητό μην ξεχάσετε να καθαρίσετε και την θήκη του! Εκεί μπορεί να έχει ακόμα περισσότερους ανεπιθύμητους κατοίκους….

Τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Όσο κι αν φαίνεται λίγο, ακόμα και ένα σύντομο πέρασμα με ένα πανί κάνει μεγάλο μέρος της δουλειάς, φτάνει να μην το ξαναχρησιμοποιήσουμε αφού το έχουμε αφήσει σε ένα συρτάρι από την προηγούμενη φορά. Καλό είναι να είναι λίγο βρεγμένο. Μια χαρά είναι και τα πανιά από μικροίνες.

Στην αγορά θα βρείτε και ειδικά προϊόντα καθαρισμού. Μόνο μη χρησιμοποιήσετε τα κοινά προϊόντα καθαρισμού γιατί θα κάνετε ζημιά! Τα μαντηλάκια καθαρισμού με 70% αλκοόλη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στα περισσότερα κινητά, καλύτερα όμως να το κάνετε δοκιμαστικά σε ένα σημείο της συσκευής σας πρώτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Apple ενώ μέχρι πριν ένα χρόνο απαγόρευε τέτοια χρήση, εδώ και λίγο καιρό ανακοίνωσε πως επιτρέπεται. Σε κάθε περίπτωση, με ό,τι και να καθαρίσετε κάντε το με λίγη δύναμη.

Εννοείται πως αν δεν πλένετε τα χέρια σας συχνά όλο αυτό δεν έχει κανένα νόημα.

Κλείνοντας, θέλω να γράψω δυο κουβέντες και για τις λάμπες UV. Παρότι γενικά εξοντώνουν αρκετούς ιούς, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τον COVID-19.

Back To Top
×Close search
Search