skip to Main Content
Ποιος σου κλέβει το Internet;

Ποιος σου κλέβει το internet;

Μερικές φορές το internet σου σέρνεται και δε φταίει πάντα ο πάροχος! Ίσως φταίει κάποιος γείτονας ή μια εφαρμογή στον υπολογιστή σου.

Μία πρώτη κίνηση είναι να μπεις στο router σου (το κουτάκι στο σαλόνι…). Επειδή δεν είναι όλοι γνώστες για να βρουν την IP διεύθυνσή του ένας απλός τρόπος είναι να ανοίξετε την Εξερεύνηση των Windows (το κίτρινο φακελάκι), να πατήσετε αριστερά πάνω στο δίκτυο.

Εκεί θα δείτε κάτι τέτοιο.

Το πρώτο πάνω πάνω είναι το router. Με ένα διπλό κλικ θα πάτε απευθείας στη σελίδα του που θα μοιάζει κάπως έτσι.

Αν δεν έχετε μπει ποτέ, βάζετε στα δύο πεδία admin και admin και μπαίνετε. Με την ευκαιρία ψάξτε τις ρυθμίσεις να αλλάξετε έστω το password ώστε κανείς στο δίκτυό σας να μην μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στο router σας.

Ανάλογα με τη συσκευή που έχετε το μενού είναι διαφορετικό αλλά κάπου θα σας δείχνει ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες πάνω στο router. Αν και ένας γνώστης που έχει παραβιάσει το δίκτυό σας μπορεί να “κρυφτεί” οι περισσότεροι δεν είναι έτσι. Με μια ματιά θα δείτε ποιες συσκευές μοιράζονται τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο.

Κάποιες, θα παρατηρήσετε πως δεν εμφανίζουν όνομα. Στη δική μου περίπτωση είναι το set-top box του Vodafone Tv. Ό,τι απορία έχετε μπορείτε να ρωτήσετε στην τεχνική υποστήριξη του παρόχου σας!

Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος να δείτε πόσες και ποιες συσκευές είναι στο router σας. Χρησιμοποιώντας το Wireless Network Watcher v2.21. Πρόκειται για ένα freeware πρόγραμμα που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Εγκαταστήστε το και αφήστε το να τρέξει λίγη ώρα ώστε να βρει όλες τις συσκευές, ακόμα κι εκείνες που τη δεδομένη στιγμή είναι κλειστές αλλά λίγο πριν χρησιμοποιούσαν το internet.

Σε κάθε περίπτωση προσέξτε να μην έχει μπει κάποιος στο δίκτυό σας και κατεβάζει ταινίες. Επ, ευκαιρία τσεκάρετε μήπως έχετε αφήσει εσείς κάποιο torrent ανοιχτό και το έχετε ξεχάσει!

Φωτογραφία από Tumisu από το Pixabay 

Αν υποψιάζεστε έναν από τους υπολογιστές σας που τρέχει Windows 10 γράψτε Εποπτεία πόρων (ή Resource monitor αν έχετε αγγλικά) και μετά πατήστε Δίκτυο (ή Network) για να δείτε ποιες εφαρμογές τρέχουν. Αν δεν αναγνωρίζετε κάποια εκεί, υπάρχει θέμα. Βέβαια, πάντα μπορεί ένα mallware στον υπολογιστή σας να παρασταίνει πως είναι κάτι άλλο..

Μιας και μιλάμε για Malware, καλό είναι να εγκαταστήσετε την free έκδοση του MalwareBytes και να το τρέξετε γιατί πολλά site κάνουν πονηριές και δε θα το καταλάβετε ποτέ. Ίσως μία από αυτές είναι να σας κλέβει το bandwidth αλλά πιστέψτε με, είναι το λιγότερο κακό που μπορεί να κάνει!

Συχνά όμως ένοχος σε ένα σπίτι με πολλές έξυπνες συσκευές είναι το YouTube, το Netflix και άλλες streaming υπηρεσίες. Ειδικά αν έχετε αρκετούς συγκατοίκους και σας έχει κλείσει μέσα η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ έχετε ένα απλό 24άρι DSL. Σε αυτή την περίπτωση μια τηλεόραση που παίζει Netflix και ένας υπολογιστής ή κινητό που παίζει YouTube είναι αρκετά να γονατίσουν την σύνδεσή σας.

Υπάρχει και κάτι ακόμα που δεν περιμένατε: αν ανεβάζετε ένα μεγάλο αρχείο μπορείτε να μπλοκάρετε το κατέβασμα! Πώς είναι αυτό δυνατόν;

Καταρχάς αυτό είναι ειδικά πρόβλημα στις 24άρες που έχουν upload στην καλύτερη περίπτωση 0,8 mb/s. Μία 50άρα (που συνήθως κοστίζει μόλις 5-7 ευρώ το μήνα παραπάνω) έχει πρακτικά upload γύρω στο 4,5 mb/s και δεν έχει θέμα.

Αν λοιπόν συγχρονίζετε τις φωτό του κινητού σας στις Φωτογραφίες του Google, συγχρονίζει το cloud σας ή κάνετε βιντεοκλήση(εις), το ανέβασμα δεδομένων τερματίζει. Το πρόβλημα δημιουργείται κάθε φορά που δίνετε μια εντολή στον Browser σας (Chrome, Firefox, Edge). Αυτός θέλει επίσης να στείλει ένα πακέτο για το τι θέλετε να δείτε στον πάροχό σας. Όμως λόγω της κίνησης αυτό αργεί να φύγει και έτσι καθυστερείτε να δείτε το αποτέλεσμα στην οθόνη σας.

Νικόλας Μπιρμπάκος

Back To Top
×Close search
Search