skip to Main Content

Αυστηρά για video technology geeks…

Δεν είμαι βέβαιος ότι έφτασε ποτέ ως προϊόν στα μέρη μας – κι αν έφτασε θα ήθελα να γνωρίσω εκείνον που το αγόρασε και να τον κεράσω καφέ.
Βλέπετε, το Beta γενικά δεν το είδαμε στη χώρα μας σε αυτή τη μορφή, παρά χρόνια μετά και πάλι ως επαγγελματικό εργαλείο που μάλιστα χρησιμοποιείται ακόμα σε πολλά κανάλια στις κάμερες των συνεργείων εξωτερικών μεταδόσεων. Οι περισσότεροι είχαμε βιντεοκάμερες με κασέτες (ή κασσέτες που το γράφαμε παλιά) VHS.
Αλλά ας επιστρέψουμε στο βίντεο που διάλεξα και απευθύνεται στους κολλημένους της αναλογικής εικόνας.
Αν πατήσετε στην εικόνα θα δείτε τις διαφορές ανάμεσα στην πρώτη betamax κάμερα της Sony και την αντίστοιχη της JVC. Το παιχνίδι χοντραίνει λίγο όταν μιλάει για τις κεφαλές, καθώς ο αναλογικός κόσμος είναι πολύ μακριά από αυτά που έχουμε συνηθίσει, όμως έχει πραγματικό ενδιαφέρον.

Από την πλευρά της Φυσικής (δεν φεύγει εύκολα το χούι λένε και για εμένα ισχύει το once Physicist, always a Physicist) το πώς γράφεται το τηλεοπτικό σήμα πάνω σε μια κασέτα (ή και το ηχητικό) έχει απίστευτο ενδιαφέρον.
Η φαντασία αυτών των επιστημόνων που έφτιαχναν με πλαστικά, πυκνωτές και καλώδια αυτά τα μηχανήματα, πολλά από τα οποία δουλεύουν και σήμερα με ένα απλό καθαρισματάκι και αλλαγή έστω 2-3 πλαστικών ιμάντων, είναι απίστευτη!
Νομίζω πως μεγάλο μέρος της έλξης που έχουμε πολλοί για την παλιά, αναλογική τεχνολογία, είναι πως ήταν χειροπιαστή.
Απολαύστε τις δυνατότητες που είχαμε για να κρατήσουμε σε βίντεο μια εκδήλωση ή μια οικογενειακή στιγμή, πριν 40 χρόνια…

Source: wix

Back To Top
×Close search
Search