skip to Main Content
Δείτε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να περνάει πάνω από την Ελλάδα!

Δείτε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να περνάει πάνω από την Ελλάδα!

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS βρίσκεται στο διάστημα από το 1998 σε ύψος γύρω στα 400 χιλιόμετρα από τη Γη – κάτι που δεν είναι και τόσο πολύ αν σκεφτείς πως η διάμετρος του πλανήτη μας είναι περίπου 12.700 χιλιόμετρα. Τρέχει δε, με 27.744 χιλιόμετρα την ώρα και σε 24 ώρες κάνει σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τη Γη!
Αυτό που δεν είναι γενικά γνωστό όμως, είναι ότι ο ISS φαίνεται στον ουρανό, ακόμα και με γυμνό μάτι – σίγουρα όμως πολύ καλύτερα ακόμα και με ένα φτηνό τηλεσκόπιο ή ακόμα και κιάλια.
Όταν λέμε βέβαια πως φαίνεται με γυμνό μάτι, εννοούμε πως αν κοιτάξουμε προς το σωστό σημείο και έχουμε καθαρό ουρανό, θα τον δούμε στον ουρανό σαν ένα πολύ λαμπρό αστέρι – αποτέλεσμα τόσο του μεγέθους του (το μήκος του φτάνει τα 110 μέτρα), όσο και των ανακλαστικών επιφανειών του.
Μόνο που το αστέρι αυτό, κινείται!
Για να γίνει αυτό πρέπει ο ουρανός να είναι σκοτεινός και να βρίσκεται σε κλίση πάνω από 15 μοίρες σε σχέση με τον ορίζοντά μας, αλλά και να φωτίζεται ο ίδιος ο σταθμός από τον Ήλιο – όπως δηλαδή και το Φεγγάρι.
Όλα αυτά θα συμβούν Κυριακή, Τρίτη και Πέμπτη, ενώ οριακά θα φαίνεται και τη Δευτέρα, καθώς η πορεία του θα τον φέρει αρκετές φορές πάνω από την Ελλάδα.
Συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα για να γνωρίζετε την ώρα αλλά και το προς τα που να κοιτάξετε

Λόγω του ύψους στο οποίο βρίσκεται ο ISS, ο “ορίζοντάς” μας απλώνεται από την Ιταλία έως την… Τουρκία. Να σημειώσουμε εδώ, πως για αντικείμενα πάνω στην επιφάνεια της Γης, ο “ορίζοντας” είναι ένας κύκλος 8 χιλιομέτρων, προφανώς όμως, όσο πιο ψηλά βρισκόμαστε και όσο πιο ψηλά είναι το αντικείμενο που κοιτάμε, τόσο πιο “μακριά” βλέπουμε.
Δείτε την επόμενη εικόνα, για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search