skip to Main Content
Νοσταλγία σε 8 μπιτ

Νοσταλγία σε 8 μπιτ

Ο φίλος μου ο Γιώργος είχε έναν Commodore 64. Ώρες περάσαμε μπροστά σε μια Sony trinitron, παίζοντας, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80! Αν ρίξετε μια ματιά στα specs του μηχανήματος μπορεί να γελάσετε, αλλά το gameplay των παιχνιδιών του, στα μάτια ενός εφήβου σε μια εποχή που μόλις πριν λίγα χρόνια είχαμε αποκτήσει έγχρωμη τηλεόραση, δεν το φαντάζεστε…
Δεν ξέρω πως βρέθηκε ο Γιώργος με τον Commodore. Ήταν δώρο για Χριστούγεννα, για γενέθλια; Αυτό που ξέρω είναι ότι ήταν το μόνο πράγμα που μας έπαιρνε μακριά από το ποδήλατό μας! Βέβαια, μη φανταστείτε πως ήταν εύκολο το να παίξεις. Η οθόνη ήταν μικρή και το παιχνίδι φόρτωνε από κασέτα.
Όχι, δε σας κάνω πλάκα. Σε κασέτα ήταν τα παιχνίδια, και μάλιστα άκουγες την ώρα που τη διάβαζε τους ίδιους ήχους που ακούγαμε 10 χρόνια μετά από τα modem που μπαίναμε στο internet – αυτό που ακούτε και σε μια συσκευή fax όταν κάνει το handshaking.
Μιλάμε για γενναίες εποχές!

Αφού λοιπόν τα παιχνίδια ήταν σε κασέτα, μαντέψτε πως τα αντιγράφαμε από, ή για, τους φίλους μας. Ναι, σε διπλοκάσετο «στερεοφωνικό»! Ήθελε προσοχή όμως, γιατί αν το έβαζες διπλή ταχύτητα, έπεφτε η ποιότητα και δεν φόρτωνε στον Commodore.
Βρε τι έχουμε ζήσει εμείς οι πρωτοπόροι.
Θα μου πεις τώρα, αγαπητέ αναγνώστη, τι με έπιασε και στα λέω αυτά; Εκτός που, καθώς πλησιάζω τα 50, μου βγαίνει φυσιολογικό να μιλάω για «εκείνες τις παλιές, καλές μέρες», η αφορμή για τούτο εδώ το πόνημα ήταν ένα άρθρο που είδα πριν λίγες ημέρες στο αγγλικό pcmag.
Το θέμα του ήταν ο Commodore 64. Αλλά, όχι ο παλιός. Ο καινούριος!
Βρέθηκε εταιρία που αποφάσισε να επικαιροποιήσει την…εφηβεία μας!!
Ο Commodore 64 θα ξανακυκλοφορήσει και θα συνδέεται με HDMI με την τηλεόρασή μας. Ωστόσο, θα έχει ειδική ρύθμιση ώστε η εικόνα να δείχνει σαν τις παλιές CRT. Άρα θα βλέπουμε pixel, μπορεί και να χάνει και τον συγχρονισμό της η απεικόνιση που και που.
Ο μηχάνημα θα έχει μέγεθος στο 50% του παλιού και θα συνοδεύεται από joystick και ακριβώς 64 παιχνίδια. Το αν αυτά θα είναι τα αυθεντικά ή περίπου, δεν το ξέρουμε ακόμα. Αν βιάζεστε, θα πρέπει να περιμένετε την επίσημη ανακοίνωση κάπου προς το τέλος του 2008. Η τιμή του θα είναι γύρω στα 70 δολάρια.
Δείτε και το promo video, που ακολουθεί. Η μουσική είναι τόσο 8μπιτη, που στο τέλος παραλίγο να πάρω τον…Γιώργο για να τον ρωτήσω, τι έχουμε να διαβάσουμε για το αυριανό διαγώνισμα στο σχολείο.
Αλήθεια, λες να έχει τον παλιό του Commodore, ακόμα στο πατάρι;


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search