skip to Main Content
Μοιάζει με φορητό υπολογιστή, αλλά δεν είναι!

Μοιάζει με φορητό υπολογιστή, αλλά δεν είναι!

Πολλά από τα κινητά android γύρω στο 2010, καθώς και αρκετές ταμπλέτες είχαν μια μαγική θύρα: μία mini hdmi μέσω της οποίας μπορούσες να συνδέσεις τη συσκευή σου με μια τηλεόραση ή με μια οθόνη. Επίσης με ειδικό αντάπτορα μπορούσες να συνδέσεις περιφερειακά usb στο κινητό σου.

Χμ, σκέφτηκε η Motorola. Γιατί να μην αξιοποιήσουμε την ισχύ του νέου μας Atrix για να «φτιάξουμε» έναν φορητό υπολογιστή; Η λύση τους έμοιαζε να έχει έρθει από το μέλλον. Το είδα πρώτη φορά από κοντά σε κατάστημα το 2012.

Το έλεγαν Lapdock, από το laptop dock. Ήταν μια συσκευή που έμοιαζε με φορητό υπολογιστή. Είχε οθόνη, μπαταρία, πληκτρολόγιο, θύρες usb και touchpad. ΔΕΝ είχε κανενός είδους επεξεργαστή, μνήμη ή αποθηκευτικό χώρο. Ήταν στην ουσία ένα terminal – όπως με τους παλιούς υπερυπολογιστές.

Κάποια στιγμή θα σας πω για τον Cyber του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων…

Το κινητό συνδεόταν με mini usb και mini hdmi με το Lapdock και έτρεχε αυτόματα μια ειδική έκδοση android που η Motorola ονόμασε Webtop. Έτσι μπορούσες να κάνεις πρακτικά ό,τι θα έκανες με το κινητό σου αλλά αλληλεπιδρώντας με κάτι που ήταν σαν φορητός υπολογιστής.

Καταπληκτική ιδέα! Και πανάκριβη για την ταχύτητα που μπορούσε να δώσει η τεχνολογία της εποχής.

Το Morotola Razr XT910 που αγόρασα είχε τις ίδιες δυνατότητες και πιο γρήγορο επεξεργαστή, αλλά εγώ δεν είχα τα λεφτά για να πάρω το lapdock. Διαπίστωσα όμως πως με ένα πολύ πιο φτηνό dock μπορούσα να έχω 3 usb θύρες. Συνέδεα με hdmi μια οθόνη, έβαζα ποντίκι και πληκτρολόγιο και είχα έναν υπολογιστή με όλα τα αρχεία που με ενδιέφεραν.

Τα γράφω αυτά επειδή οι χρήστες Apple πανηγυρίζουν που η μαμά εταιρία τους έκανε τη χάρη να μπορείς να συνδέσεις μέσω Bluetooth ποντίκι, πριν ένα χρόνο. Βέβαια για να συνδέσεις σε ένα iPad οθόνη θέλεις έναν πανάκριβο αντάπτορα και μετά απλά θα βλέπεις «τετράγωνη» ανάλυση.

Με απλά λόγια, το 2012 με ένα εξτρά κόστος 70 ευρώ τα έκανες όλα χωρίς αντάπτορες. Δε χρειαζόσουν καν το dock. Όταν πήρα Bluetooth ποντίκι και πληκτρολόγιο απλά συνέδεα απευθείας το κινητό μου στην τηλεόραση και είχα όλες τις εφαρμογές μου στη μεγάλη οθόνη σε Full HD ανάλυση.

Όταν η Google αγόρασε την Motorola ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να…καταργήσει αυτή τη δυνατότητα. Από τότε έχουν υπάρξει, όπως θα δείτε και στο βίντεο του Linus, και άλλες προσπάθειες που έμειναν όμως για διάφορους λόγους στη μέση.

Τα μοντέρνα κινητά είναι όμως πάρα πολύ ισχυρά. Ακόμα και ένα budget phone όπως το Samsung A50 που έχω τώρα, μπορεί να μοντάρει 4K βίντεο! Έχει 128 gb χώρο και 4 gb Ram. Άρα, γιατί να μην μπορώ να συνδέσω πάνω του περιφερειακά και μια οθόνη; Ή ακόμα καλύτερα, γιατί να μην μπορώ να του συνδέσω έναν φορητό και να αξιοποιήσω την ισχύ του για επεξεργαστή;

Σκεφτείτε τι κουβαλάτε πάντα μαζί σας; Το κινητό σας που έχει μέσα όλες τις επαφές, τα email, browser, social media, ένα ολόκληρο Microsoft office, διάφορες εφαρμογές και παιχνίδια. Εκεί έχετε όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο, και όσα δεν έχετε τα βλέπετε από το cloud πιθανότατα της Google.

Πολλοί (κυρίως πολλές…) δεν έχουν καν άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Πού και πού όμως χρειάζεται να κάνεις κάτι παραπάνω αλλά αν είναι μόνο για αυτό, γιατί να πρέπει να αγοράσεις έναν ολόκληρο φορητό;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις από τους μεγάλους κατασκευαστές, όμως οι μικροί βρήκαν το κενό στην αγορά και, τσουπ, να το nexdock!

Όπως θα δείτε, κάνει όλα αυτά που σας έγραψα πριν. Έχει οθόνη 14ων ιντσών που είναι ταυτόχρονα και αφής, καλό πληκτρολόγιο και touchpad και αρκετούς τρόπους να του συνδέσεις περιφερειακά μέσω μιας θύρας usb-c που μπορεί να κάνει τα…πάντα πλέον.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δε συνεργάζεται με πολλά κινητά προς το παρόν. Από την άλλη μεριά μπορείς να του συνδέσεις ό,τι έχει hdmi θύρα, άρα να το έχεις σαν δεύτερο monitor, να του συνδέσεις μια παιχνιδοκονσόλα, ένα raspberry pi, οτιδήποτε.

Είμαι βέβαιος πως όσο περνάει ο καιρός θα εξαφανίζονται τα φτηνά laptop και θα τα αντικαθιστούμε από κάτι μικρό και ελαφρύ, χωρίς ανεμιστήρες και μεγάλο κόστος.

Άλλωστε, το κινητό το έχουμε πάντα μαζί μας…

Νικόλας Μπιρμπάκος

Back To Top
×Close search
Search