skip to Main Content
Όχι, δεν ισχύει ακόμα το πλαφόν χρέωσης στα τηλεφωνικά κόστη!

Όχι, δεν ισχύει ακόμα το πλαφόν χρέωσης στα τηλεφωνικά κόστη!

Χθες, μαζί με την ανακοίνωση της ΕΕΤΤ για τις αλλαγές στη σχέση ανάμεσα σε καταναλωτές και παρόχους, διαβάσαμε στην Καθημερινή ότι θα ισχύει φραγή στα κινητά. Μπήκαμε στο site της ΕΕΤΤ προς αναζήτηση του δελτίου τύπου που αναφέρεται αυτό, αλλά δεν το βρήκαμε. Και αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς ακόμα δεν ισχύει!

Αν και το δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει ότι το μέτρο θα ισχύσει από την πρώτη Ιανουαρίου, τα περισσότερα site που το αναπαρήγαγαν ξέχασαν να συμπεριλάβουν κι αυτή τη λεπτομέρεια. Μπορεί να τους παρέσυρε κι ο τίτλος του άρθρου, άλλωστε οι συντάκτες των ελληνικών ενημερωτικών site δε φημίζονται για την… προσοχή τους στην είδηση. Προτιμούν την ταχύτητα του copy-paste με μικρές αλλαγές.

Αυτό το μέτρο περιλαμβάνεται στην τρίτη φάση του καθορισμού των νέων υποχρεώσεων των παρόχων προς το καταναλωτικό κοινό και σύμφωνα με την ΕΕΤΤ θα υλοποιηθεί προς το τέλος Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με αυτό τίθεται πλαφόν ύψους 150 ευρώ, πάνω από το οποίο θα μπαίνει φραγή στη χρήση των υπηρεσιών.

Έτσι θα προφυλάσσονται οι καταναλωτές από τυχόν υπέρογκες χρεώσεις που γίνονται εν αγνοία τους ή χωρίς να έχουν αντίληψη. Εφόσον, όμως, ο καταναλωτής συναινέσει, ο πάροχος θα επιβάλει την άρση της φραγής. Επίσης ο καταναλωτής θα έχει το δικαίωμα να θέτει ο ίδιος το όριο επιβολής φραγής κλήσεων και ανταλλαγής δεδομένων σε επίπεδο άνω των 150 ευρώ ή ακόμη και απεριόριστο.

Μακάρι να ίσχυε το καλοκαίρι που μας πέρασε, όταν το κινητό μου αποφάσισε να τραβήξει 23 συνεχόμενα πακέτα των 200 MB κόστους 5 ευρώ (συν ΦΠΑ) ένα βραδάκι. Τι κατέβαζε; Μέχρι σήμερα δεν έχω ανακαλύψει.

Έρχονται όμως κι άλλες μεταβολές

Σε αυτές  περιλαμβάνεται και ένας αλγόριθμος υπολογισμού της αποζημίωσης του παρόχου, στην περίπτωση που ο καταναλωτής τερματίσει πρόωρα μια σύμβαση ορισμένου χρόνου. Αυτό που ισχύει τώρα είναι πως σε οποιαδήποτε διακοπή δεν υπολογίζεται η αποζημίωση αυτή αναλογικά με το χρονικό διάστημα που απομένει, είτε αριθμητικά είτε ποσοστιαία.

Ο αλγόριθμος της ΕΕΤΤ θα είναι ενδεικτικός του ύψους της αποζημίωσης που θα πρέπει να απαιτήσει ο πάροχος. Επίσης η ΕΕΤΤ επέβαλε με τη δεύτερη δέσμη μέτρων στους παρόχους να γνωστοποιούν το ύψος της αποζημίωσης που θα καταβάλει ο πελάτης σε περίπτωση πρόωρης διακοπής του συμβολαίου.

Back To Top
×Close search
Search