skip to Main Content

Η Zoom αλλάζει ( ; ) το γραφείο του μέλλοντος

Είναι 27 ίντσες, έχει 3 κάμερες και πολλαπλάσια μικρόφωνα και θα αλλάξει το πώς εργάζεσαι! Αλλά, ας πάμε από την αρχή…

Στην εποχή του κορονοϊού έχει συντελεστεί μια κοσμογονική αλλαγή στο πώς εργάζεται όλος ο… πλανήτης. Στις περισσότερες χώρες, όποιος μπορεί να δουλέψει από το σπίτι κάθεται με τον φορητό του στο τραπέζι.

Ποιο τραπέζι; Όποιο βρει! Αν δεν έχει γραφείο καταλήγει στην κουζίνα ή την τραπεζαρία, ενώ τα παιδιά φωνάζουν από δίπλα γιατί για αυτά το σπίτι είναι ακόμα… σπίτι. Τρομερό είναι το βίντεο της Apple που δείχνει μια ομάδα να προσπαθεί (και εννοείται να τα καταφέρνει γιατί έχει μόνο Apple!) να συνεργαστεί από το σπίτι, ξεπερνώντας αντιξοότητες όπως τα παιδιά που αναφέραμε, meeting όπου κάποιος ξέχασε να βάλει παντελόνι, αγουροξυπνημένους, ανθρώπους που δεν έχουν καταλάβει πότε πήγε μεσημέρι Τρίτης και άλλα όμορφα.

Είναι δεδομένο πως η τηλεργασία ούτε εύκολο πράγμα είναι, ούτε και προφανές σε όλους. Είναι επίσης δεδομένο όμως πως ακόμα κι όταν βρεθεί το εμβόλιο, πολλές εταιρίες που έχουν γλυκαθεί από το ότι δε χρειάζεται να έχουν θέση εργασίας στα γραφεία, κάτι που συνεπάγεται μεγάλες μειώσεις στα λειτουργικά κόστη, θα συνεχίσουν ως ένα βαθμό να στέλνουν τους υπαλλήλους τους στο σπίτι.

Αλλά και πολλοί εργαζόμενοι θα προτιμούν την ησυχία του χώρου τους – στην Ελλάδα μπορεί και του χωριού τους. Άλλωστε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το να εργάζεσαι από το σπίτι συνεπάγεται και το ότι μπορεί να μένεις σε περιοχή όπου η ιδιοκτησία είναι φτηνή, είτε για αγοράσεις είτε για να νοικιάσεις.

Το πρόβλημα είναι στον εξοπλισμό. Αυτή τη στιγμή μπορεί για παράδειγμα όλοι να κάνουν ένα meeting στο Zoom αλλά ο καθένας το κάνει με τον δικό του φορητό υπολογιστή, ταμπλέτα ή ακόμα και κινητό – για να μην αναφέρουμε αυτούς που έβαλαν μια κάμερα στο παιχνιδοπισί τους.

Κάθε κάμερα έχει άλλη εικόνα, πιάνει άλλους ήχους, έχει σε άλλο σημείο την κάμερα κι αυτό, μαζί με το ότι τα διαφορετικά λειτουργικά προγράμματα έχουν τις διαφορές τους, κάνει την εμπειρία μιας videoconference να είναι συχνά μια μικρή περιπέτεια. Για να μη φτάσουμε στα τεχνικά προβλήματα…

Μια εταιρία θα μπορούσε να λύσει κάποια από αυτά απλά αγοράζοντας ή παραχωρώντας τον ίδιο εξοπλισμό σε όλους. Και πάλι όμως, μια οθόνη 13, 14, 15ή 16 ιντσών είναι μάλλον μικρή για να είσαι παραγωγικός. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω ότι και με το δικό μου setup των τριών οθονών (δύο 27αρια και ένα 32αρι) υπάρχουν στιγμές που θέλεις ένα πιο συμμαζευμένο (και σίγουρα κοινό σε όλους) στήσιμο. Ούτως ή άλλως συνήθως το πρόβλημα είναι στον ήχο!

Τη σκέψη αυτή πρέπει να έκανε η Zoom και σκέφτηκε πως υπάρχει αγορά για μια συσκευή που να σου δίνει όλα τα εργαλεία της πλατφόρμας για να εργαστείς. Η Zoom είναι από τους μεγάλους κερδισμένους της εποχής μας καθώς βρέθηκε με το τέλειο εργαλείο για την υποστήριξη της τηλεργασίας και προφανώς θέλει να παραμείνει… καβάλα στο άλογο!

Η λύση της είναι μια συσκευή που μοιάζει με ένα iMac – μια οθόνη αφής 27 ιντσών που έχει μικρό βάρος για να την βάζεις όπου θες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δεύτερο Monitor για τον υπολογιστή σου και έχει τρεις, ζωή να ‘χουν, κάμερες που αλλάζουν έξυπνα ώστε πάντα να «κοιτάς» τους συνεργάτες σου καθώς και οκτώ μικρόφωνα με έξυπνο cancelation του θορύβου περιβάλλοντος ώστε να ακούγεσαι πάντα καμπάνα!

Το DTEN ME (χάλια το όνομα πάντως…) έχει προφορτωμένα όλα τα καλούδια του Zoom, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται μια σουίτα προγραμματισμού meeting, επαφές, ημερολόγιο, ασπροπίνακες, δυνατότητα προβολής εγγράφων, εικόνων. Παράλληλα σε πραγματικό χρόνο μέσω αφής ο χρήστης μπορεί να σημειώνει στην οθόνη ό,τι θέλει και να βλέπουν όλοι οι συνομιλητές του! Επίσης, μέσω του Zoom phone είναι δυνατόν να επικοινωνήσεις με άλλους χρήστες.

Το κόστος είναι 599 δολάρια (αυτό στις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει τον ΦΠΑ) και μάλλον δεν έβγαλαν αρκετά στην αγορά γιατί ήδη έχουν εξαντληθεί τα διαθέσιμα κομμάτια.

Back To Top
×Close search
Search