skip to Main Content
Όχι, η Σουηδία δεν ανακυκλώνει το 99% των σκουπιδιών της!

Όχι, η Σουηδία δεν ανακυκλώνει το 99% των σκουπιδιών της!

Από το 2014 η «είδηση» αυτή ανακυκλώνεται περισσότερο κι από όσο υποτίθεται ότι ανακυκλώνει η Σουηδία.
Spoiler Alert: Δεν τα ανακυκλώνουν όλα. Τα μισά τα καίνε για παραγωγή ενέργειας.
Οκ, το έγραψα νωρίς νωρίς για να σας κρατήσω το ενδιαφέρον καθώς γνωρίζω ότι δεν είναι και το πιο πιασάρικο θέμα, αυτό της ανακύκλωσης, και δη της Σουηδίας!
Όλα ξεκίνησαν από μια ανακοίνωση υπηρεσίας του Σουηδικού Οργανισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και Ανακύκλωσης (ΣΟΔΑΑ) το 2014 που ανέφερε ότι το 99% των αποβλήτων ανακυκλώνεται με κάποιο τρόπο. Συγκριτικά ανέφερε πως το 1975 το ποσοστό αυτό ήταν 38%.
Βέβαια στη συνέχεια ο CEO του ΣΟΔΑΑ επισημαίνει ότι το 50% των απορριμμάτων καίγονται για να παραχθεί ενέργεια.
Μισό λεπτό! Από όσο ξέρω, η καύση ΔΕΝ είναι ανακύκλωση!
Στο γράφημα που περιλαμβανόταν σε αυτή την έκθεσηφαίνεται καθαρά πως από το 1975 η ανακύκλωση υλικών και βιολογικών αποβλήτων έχει μια λογική αύξηση, όχι πολύ διαφορετική από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ξεκίνησαν νωρίς αλλά παρόμοια και με τη δική μας που ξεκίνησε αργά, αυτό όμως που εκτοξεύτηκε μετά το 1980 είναι η «ενεργειακή» ανακύκλωση.

Τι εννοεί όμως η Σουηδία με τον όρο «ενεργειακή ανακύκλωση»;
Την….αποτέφρωση!
Με άλλα λόγια, καίνε τα σκουπίδια για να ζεστάνουν νερό ή άλλες ενεργειακές δεξαμενές και, φυσικά αυτό δεν είναι και τόσο περιβαλλοντικά καλό, ή έστω αδιάφορο. Γιατί η καύση πάντα προσθέτει, ακόμα κι αν είναι τέλεια, CO2 στην ατμόσφαιρα.
Για την ακρίβεια τα λέει ο ίδιος ο ΣΟΔΑΑ στο site του.
«Τα καυσαέρια αποτελούνται κατά 99,9 % από μη τοξικό διοξείδιο του άνθρακα και νερό».
Ναι, ό,τι ακριβώς μάθαμε στη Χημεία της πρώτης Λυκείου.
Στην έκθεση μας λένε ότι δεσμεύουν τα κατάλοιπα σε φίλτρα και σε νερό και πως χρησιμοποιούν μέρος του υλικού για να γεμίσουν παλιά ορυχεία. Μόνο που αυτό είναι το μόνο μέρος της έκθεσης όπου δε μαθαίνουμε ποσοστό.
Όπως και να έχει το θέμα, όταν σε όλον τον πλανήτη κυνηγάνε τα αυτοκίνητα γιατί παράγουν «ρύπους» CO2, εδώ όχι απλά δεν τους πειράζει αλλά μας λένε και ότι το διοξείδιο του άνθρακα ΔΕΝ είναι ρύπος.
Στο δεύτερο έχουν δίκιο. Αέριο θερμοκηπίου είναι, όχι ρύπος.

Όπως και να έχει ανακύκλωση σημαίνει ότι παίρνεις κάτι που θα χανόταν και το ξαναχρησιμοποιείς με κάποιον τρόπο. Άρα η αποτέφρωση δεν είναι ανακύκλωση.
Το καλύτερο κομμάτι όμως είναι ότι από το 2014 έχουν ξεκινήσει να εισάγουν στη Σουηδία απόβλητα. Όχι όποια κι όποια όμως, αλλά απόβλητα κατάλληλα για καύση…
Δηλαδή, εισάγουν CO2 που καταλήγει στην ατμόσφαιρα για να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες.
Το χειρότερο όμως δεν μοιάζει να είναι αυτό αλλά το ότι το χαρτί που καίγεται σε αυτή τη διαδικασία δεν περνάει καν στην ανακύκλωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς το χαρτί μπορεί να ανακυκλωθεί 5 με 6 φορές μέχρι να μην είναι πλέον δυνατό να χρησιμοποιηθεί αλλιώς, άρα μπορείς να πεις ότι στη Σουηδία πετάνε χαρτί για να ζεστάνουν τα σπίτια τους
Κάτι άλλο που υποψιάζομαι ότι συμβαίνει είναι ότι, όπως σε κάθε εργοστάσιο, όσο το αφήνεις να κάθεται αυξάνει το κόστος λειτουργίας του. Είναι προφανές ότι στην Σουηδία έχουν πολλά τέτοια αποτεφρωτήρια, άρα για να μην αυξάνει το κόστος της παραγόμενης ενέργειας θέλουν εισαγόμενα σκουπίδια.
Κάτι που σημαίνει πως αν το ίδιο κάνουν όλες οι χώρες θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό και φυσικά πως αν συμβεί αυτό θα εκλείψει και το ενεργειακό θαύμα φτηνής τηλεθέρμανσης της Σουηδίας.
Καταραμένη Χημεία…
Υπάρχει και μια παράμετρος ακόμα όμως. Πόσο κοστίζει στο περιβάλλον η μεταφορά σκουπιδιών από τη Μ. Βρετανία για παράδειγμα στη Σουηδία;
Για να βγάλουμε το ισοζύγιο ώστε να δούμε πόσο συμφέρει το λέω.
Περισσότερες πληροφορίες για το ενεργειακό παραμύθι της Σουηδίας θα βρείτε εδώ.


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search