skip to Main Content

Η τεχνολογία στα 60's : Αεροπλοΐα και Πληροφορική

Ήταν η εποχή όπου η μοναδική τεχνολογία επικοινωνίας ήταν ακόμα τα τηλέφωνα. Τα κλασικά, με το κυκλικό καντράν. Αυτά που έπαιρνες το 0 για να βελτιωθεί η ποιότητα της συνομιλίας!
Στη δεκαετία του ’60 στις ΗΠΑ όλα συνέβαιναν μέσω τηλεφώνου. Ήθελες να καλέσεις σπίτι από τηλέφωνο για το κοινό (τα θυμάστε;) και η χρέωση να περάσει στην κάρτα σου; Σήκωνες το ακουστικό, έπαιρνες έναν αριθμό και έλεγες στον υπάλληλο τον αριθμό της κάρτας.
Ήσουν στο αεροδρόμιο και ήθελες να μάθεις τον καιρό; Πήγαινες στο κατάλληλο τηλεφωνικό θάλαμο και έπαιρνες τηλέφωνο στον κατάλληλο αριθμό (τον έβλεπες σε έναν πίνακα) για να ακούσεις μια προηχογραφημένη φωνή να σου λέει το μετεωρολογικό δελτίο.
Κάπως όπως εδώ μάθαινες τι ώρα είναι!
Όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία δούλευαν αποκλειστικά με τηλέφωνα. Ούτε φαξ δεν είχαν τότε.
Υπολογιστές; Κάπου υπήρχαν και κόστιζαν όσο τα ακριβά διαμερίσματα, αποθήκευαν σε μαγνητοταινίες και είχαν ειδικούς χειριστές που περνούσαν τις πληροφορίες με το χέρι. Α, και αφού τους τις έλεγαν τηλεφωνικά…
Όλα λοιπόν γίνονταν με την φωνή και σε ειδικές περιπτώσεις με το πάτημα κάποιον κουμπιών που εκτελούσαν προαποφασισμένα καθήκοντα. Η βασική τεχνολογία, πίσω από το ακουστικό του τηλεφώνου ήταν στα αυτιά και το στόμα, και η επεξεργαστική ισχύς, σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, ήταν αυτή του εγκεφάλου του ανθρώπου που σε εξυπηρετούσε στο άλλο άκρο της τηλεφωνικής γραμμής!
Αυτά και άλλα πολλά θα δείτε στο βίντεο της AT&T που βρήκαμε και που κρατάει από εκείνη την εποχή όπου οι τηλεοπτικές εκπομπές είχαν σήματα που έμοιαζαν με τη μουσική από την “Κλεοπάτρα”.
Δείτε το και σκεφτείτε πως, με την εξαίρεση της ηλεκτρονικής αυτοματοποίησης και του ότι εμείς παίζουμε το ρόλο της τηλεφωνήτριας, το workflow δεν έχει αλλάξει και τόσο πολύ.


Source: wix

Back To Top
×Close search
Search