Time capsule
Στον χώρο της τεχνολογίας αυτό το προϊόν είναι ο άρχοντας στην κατηγορία time capsule. Το Schaub Lorenz 5001 Music Centrer παρουσιάστηκε τη δεκαετία του ’60 και είχε ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: μπορούσε κάποιος με αυτό να ηχογραφήσει ραδιοφωνικές εκπομπές!
Βρισκόμαστε στην εποχή πριν την κασσέτα της Philips (πατήστε εδώ για να διαβάσετε για αυτές), άρα όποιος ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο έπρεπε να έχει ένα ωραίο, ζουμερό μπομπινόφωνο και να βρει κάποιον τρόπο να ηχογραφήσει σε αυτό μια εκπομπή. Ήταν προφανώς τόσο δύσκολο που μόνο οι ραδιοφωνικοί σταθμοί το έκαναν.
Θυμάμαι γύρω στο 1988 ένα βράδυ στον ΑΝΤ1. Ήμουν τακτικός θαμώνας στο ραδιόφωνο γιατί …ήθελα να μάθω πώς κάνει κάποιος. Εκείνο το βράδυ πήγα να πάρω έναν δίσκο που είχα κερδίσει και έριξα μια ματιά στο στούντιο για να πω ένα γεια στον Νίκο Μουρατίδη που έκανε εκπομπή.
Τον άκουγα, όμως δεν τον έβλεπα, γιατί η εκπομπή ήταν γραμμένη σε ένα μπομπινόφωνο! Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση. Αυτή η εκπομπή όμως πιθανότατα δεν κρατήθηκε πουθενά.
Πάμε τώρα πίσω στα sixtees. Το Schaub Lorenz 5001 Music Centrer είχε μέσα του μια χοντρή, πολύ χοντρή ταινία που μπορούσε να γράψει 126 κανάλια. Φανταστείτε σαν μαγνητικά πολωμένες γραμμές σε όλο το πλάτος της ταινίας – περίπου 10 πόντους.
Το μειονέκτημα ήταν ότι δεν μπορούσες να πας μπρος πίσω και η ταινία γύριζε συνέχεια με έναν τρόπο που έμοιαζε σε κασσέτα 8 track, για την οποία θα τα πούμε άλλη φορά. Μπορείτε να δείτε όμως στο video μια τέτοια. Όσοι αγόρασαν το μηχάνημα, οι περισσότεροι σε μεγάλη έκπτωση γιατί απέτυχε εμπορικά, έγραφαν ραδιοφωνικές εκπομπές της οποίες μετά έσβηναν όταν δεν τις χρειάζονταν πλέον.
Τα μηχανήματα εκείνης της εποχής που έχουν επιζήσει περιέχουν αρκετές ώρες ραδιοφωνικής εκπομπής από τότε. Είναι, στην κυριολεξία time capsules. Ή, για να πάω λίγο πιο μουσικά, Message in a bottle .