skip to Main Content
Όλες οι αλλαγές στις υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών

Όλες οι αλλαγές στις υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών

Τα…ήρεμα νερά των παρόχων τηλεπικοινωνιών τάραξε η πρόσφατη εφαρμογή του δεύτερου σταδίου των ρυθμίσεων που προβλέπονται στον Κανονισμό Γενικών Αδειών της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων).
Η συγκεκριμένη επιτροπή, για να ξέρετε, είναι αυτή που σας λύνει κάθε πρόβλημα που μπορεί να έχετε με τον πάροχό σας – εκτός αν όντως….φταίτε! Αλλά αυτά θα τα πούμε σε άλλο άρθρο. Προς το παρόν έχουμε τις σημαντικές αλλαγές στη σχέση όλων μας με τον «φιλικό» μας πάροχο.

Επειδή πολλά γράφτηκαν, πολλά αντιγράφηκαν (εδώ να δεις τι έγινε) και το θέμα δεν είναι και το πλέον εύπεπτο, θα προσπαθήσω να κάνω λίγο λιανά τα κεντρικά σημεία των αλλαγών που φέρνει ο νέος Κανονισμός και μετά θα κάνω κι εγώ ένα copy paste για το πλήρες κείμενο ώστε και οι πιο αναλυτικοί της παρέας να τα διαβάσουν όλα αναλυτικότατα.
Να ξεκινήσω επισημαίνοντας πως η υποχρέωση των παρόχων να μην επιβάλουν τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής ή καταγγελίας σύμβασης (σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας) δεν αφορά σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά μόνο συμβάσεις αορίστου χρόνου καθώς και συνδέσεις καρτοκινητής τηλεφωνίας.
Στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ο συνδρομητής δεσμεύεται να παραμείνει στον πάροχό του για συγκεκριμένο διάστημα (π.χ. 12, 18 ή 24 μήνες). Συνεπώς, σε περίπτωση που διακόψει ή καταγγείλει τη σύμβαση πριν την παρέλευση του ορισμένου χρόνου, ο πάροχος έχει δικαίωμα να επιβάλει το τέλος διακοπής-καταγγελίας.

Και πώς γίνεται να έχουμε σύμβαση αορίστου χρόνου;

Υπάρχει τρόπος να μετατρέψετε τη σύμβασή σας σε αορίστου χρόνου. Πώς; Μην ανανεώνοντας τη σύμβασή σας όταν λήξει! Προφανώς και θα σας πρήξουν στα τηλέφωνα με προειδοποιήσεις ή ακόμα και «ευγενικές» απειλές καθώς θα πλησιάζει το τέλος της σύμβασής σας, όμως εδώ υπάρχει ένα παράθυρο.
Μιλάω από προσωπική εμπειρία καθώς το οικογενειακό μου συμβόλαιο με την Vodafone έχει λήξει από το 2015 (ίσως και νωρίτερα) και δεν το ανανέωσα. Στα πολλά τηλεφωνήματα που λαμβάνω περίπου 3-4 φορές το χρόνο για να το ανανεώσω απαντώ πως δεν θα το κάνω κι όταν μου λένε πως διατρέχω κίνδυνο να χάσω τις εκπτώσεις μου (στη δική μου περίπτωση φτάνουν το 54%) τους λέω πάντα πως το μήνα που θα με χρεώσουν «κανονικά» απλά θα σηκωθώ να φύγω και θα πάω στον πρώτο που θα μου κάνει καλύτερη τιμή.
Στη δική μου περίπτωση έχει πιάσει μια χαρά…

Για να πω την αλήθεια όμως, δεν ξέρω αν σε άλλα συμβόλαια άλλων εταιριών υπάρχει κάποιος άλλος όρος. Ωστόσο στη σημερινή της ανακοίνωση η ΕΕΤΤ είναι σαφής. Αντιγράφω:
«Παράδειγμα 2: Σύμβαση ορισμένου χρόνου και διάρκειας 18 μηνών (για σταθερή ή/και κινητή σύνδεση), έχει λήξει εδώ και ένα μήνα, χωρίς να έχει ανανεωθεί, και συνεπώς, έχει καταστεί αορίστου χρόνου. Ο συνδρομητής μπορεί να διακόψει τη σύμβαση και να καταργήσει τη σύνδεσή του, χωρίς να επιβαρυνθεί με τέλος διακοπής/καταγγελίας, δεδομένου ότι η σύμβαση έχει πλέον καταστεί αορίστου χρόνου. Το ίδιο ισχύει και εάν επιθυμεί να μεταφέρει τη σύνδεσή του σε νέο πάροχο. Ωστόσο, εφόσον ο συνδρομητής έχει λάβει εξοπλισμό με χρησιδάνειο, οφείλει να τον επιστρέψει ή, σε περίπτωση που επιθυμεί να τον κρατήσει, να καταβάλει το σχετικό τέλος που προβλέπεται στη σύμβασή του.»
Αντίθετα στο πρώτο παράδειγμα ισχύει αυτό που ξέρετε οι περισσότεροι:

«Παράδειγμα 1: Συνδρομητής με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας 24 μηνών (για σταθερή ή/και κινητή σύνδεση), επιθυμεί να διακόψει τη σύμβαση και να καταργήσει τη σύνδεσή του στον 20ο μήνα. Ο συνδρομητής θα επιβαρυνθεί με τέλος διακοπής/καταγγελίας σύμβασης, το ύψος του οποίου καθορίζεται στη σύμβαση. Το ίδιο ισχύει και εάν επιθυμεί να μεταφέρει τη σύνδεσή του σε νέο πάροχο. Επίσης, σε περίπτωση που ο παραπάνω συνδρομητής έχει λάβει εξοπλισμό με χρησιδάνειο, οφείλει να τον επιστρέψει ή, εάν επιθυμεί να τον κρατήσει, να καταβάλει το σχετικό τέλος που προβλέπεται στη σύμβασή του.»

Και κανένα άλλο θετικό;

Προσωπικά και μόνο το ότι πλέον όχι απλά θα μας ενημερώνουν υποχρεωτικά όταν έχουμε καταναλώσει το 80% των λεπτών, μηνυμάτων ή data, αλλά και όταν φτάσουμε στο 100% στο data μου αρέσει. Η λέξη-κλειδί εδώ είναι το «υποχρεωτικά».
Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι πως πλέον θα πρέπει επίσης να παρέχονται στον συνδρομητή δυνατότητες όπως ο καθορισμός ανώτατου ορίου χρέωσης για την ενεργοποίηση φραγής εξερχομένων.
Ένα από τα στοιχεία που δε θα αποτελεί πλέον επτασφράγιστο μυστικό είναι η τελική τιμή χρέωσης του παγίου και οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται σε αυτό, το ύψος τυχόν επιδότησης και η απόσβεσή της, καθώς και τυχόν τέλος για διακοπή/καταγγελία σύμβασης ορισμένου χρόνου. Ναι, θα τα βλέπουμε πλέον στον λογαριασμό μας αντί να κάνουμε τηλεφωνικό σαφάρι με την τηλεφωνική εξυπηρέτηση του παρόχου μας.
Στα ψιλά είχε περάσει η πρώτη φάση του νέου Κανονισμού που ισχύει από τον Δεκέμβριο 2017 σύμφωνα με την οποία ο πάροχος δεν έχει δικαίωμα, στη διάρκεια του ορισμένου χρόνου της σύμβασης, να αυξάνει το πάγιο ή να μειώνει τον χρόνο ομιλίας/όγκο δεδομένων του προγράμματος υπηρεσιών. Προσέξτε το αυτό, γιατί έχουν ακούσει πολλά τα αυτάκια μου!
Να αναμένετε και την τρίτη φάση σύμφωνα με την οποία το επόμενο και τελικό στάδιο ρυθμίσεων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2018.

Αναλυτικά οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχουν τις παρακάτω υποχρεώσεις:

• Μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τους συμβατικούς όρους: Στην πρώτη σελίδα της σύμβασης πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια, η ημερομηνία υπογραφής, η τελική τιμή χρέωσης του παγίου και οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται σε αυτό, το ύψος τυχόν επιδότησης και η απόσβεσή της, καθώς και τυχόν τέλος για διακοπή/καταγγελία σύμβασης ορισμένου χρόνου. Επίσης, πρέπει να παρέχονται στον συνδρομητή δυνατότητες, όπως η άμεση ενεργοποίηση της σύνδεσης, ο καθορισμός ανώτατου ορίου χρέωσης για την ενεργοποίηση φραγής εξερχομένων, η εξαίρεση του αριθμού από τηλεφωνικούς καταλόγους.
• Μεγαλύτερη προθεσμία για καταγγελία σύμβασης: Αυξάνεται η προθεσμία για την καταγγελία σύμβασης ορισμένου/αορίστου χρόνου αζημίως, σε περίπτωση μονομερούς τροποποίησης των συμβατικών όρων ή των τιμολογίων από τον πάροχο.
• Ενημέρωση για υπέρβαση ορίου κατανάλωσης προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας: Ο συνδρομητής κινητής τηλεφωνίας ενημερώνεται υποχρεωτικά, όταν υπερβαίνει το 80% των λεπτών ομιλίας/SMS/MB του προγράμματός ή πακέτου προπληρωμένων υπηρεσιών. Ειδικά, για τα MB ενημερώνεται επίσης, υποχρεωτικά, και όταν καταναλώσει το 100% του όγκου.
• Αυτόματη πίστωση λογαριασμού για βλάβες: Εφόσον η βλάβη υπερβαίνει τις δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα δήλωσής της, πρέπει να πιστώνεται αυτόματα και εντός τετραμήνου στον λογαριασμό του συνδρομητή, το τμήμα του παγίου που αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο διακοπής των παρεχόμενων υπηρεσιών.
• Δωρεάν γραμμή εξυπηρέτησης βλαβών από οποιοδήποτε δίκτυο: Σε περίπτωση βλάβης, ο συνδρομητής μπορεί να καλεί, χωρίς χρέωση, από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας τη γραμμή εξυπηρέτησης βλαβών που διαθέτει ο πάροχος.
• Μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο υποβολής καταγγελίας σύμβασης: Ο συνδρομητής μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση, είτε στα καταστήματα του παρόχου, είτε με αποστολή επιστολής/τηλεομοιοτυπίας ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η παροχή υπηρεσιών πρέπει να διακόπτεται εντός δύο εργάσιμων ημερών για την κινητή τηλεφωνία και οχτώ για τη σταθερή (εκτός εάν ο καταναλωτής έχει ζητήσει συγκεκριμένη ημερομηνία).
• Απαγόρευση επιβολής τέλους διακοπής/ανανέωσης σύμβασης: Ο πάροχος δεν επιτρέπεται να επιβάλει τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής/καταγγελίας είτε σύμβασης αορίστου χρόνου είτε σύνδεσης καρτοκινητής τηλεφωνίας. Επίσης, απαγορεύεται να επιβάλει τέλος ανανέωσης για νέα σύμβασης ορισμένου χρόνου σε υφιστάμενο συνδρομητή με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Back To Top
×Close search
Search